Nedělní K3 rozhodne o osudu vlády

Karolína Peake, foto: ČTK

Vicepremiérka Karolína Peake má čas do pondělí, aby zajistila vládě bezpečnou většinu. Jinak dá premiér Petr Nečas přednost předčasným volbám. To jsou hlavní výsledky středečního dění v rozkližující se vládní straně Věci veřejné v potažmo vládní koalici. Zatím se zdá, že se Karolíně Peake nepodaří dosáhnout tohoto cíle, protože zatím může nabídnout jen křehkou většinu.

Karolína Peake,  foto: ČTK
Věci veřejné po středečním jednání poslaneckého klubu mimo jiné oznámily, že poslanec a někdejší vlivný člen strany Vít Bárta, který byl nepravomocně odsouzen za korupci, už není členem jejich sněmovního klubu. Vít Bárta nedávno pozastavil členství ve straně, a tak zůstává nezařazeným poslancem.

Věci veřejné si také na jednání poslaneckého klubu spočítaly ztráty. Zatím jim po odchodu rebelů v čele s Karolínou Peake zůstalo dvanáct poslanců. Dva z nich zatím nejsou rozhodnutí, zda stranu opustí. Ve hře jsou ale i jiné varianty. Například Milan Šťovíček rezignoval na post místopředsedy Věcí veřejných. Necítil podporu členů grémia a tímto krokem, jak řekl, přijal zodpovědnost za dění ve straně. Je připraven hlasovat s vládou, pokud bude naplňovat své programové prohlášení. Ze strany však zatím neodchází:

"Já nepřecházím do druhého křídla, já zůstávám členem Věcí veřejných. Myslím, že takovéto kroky se nedělají ukvapeně ze dne na den. Beru to tak, že je potřeba mluvit také s těmi lidmi, které mám kolem sebe a já jsem předsedou klubu Věcí veřejných v Litvínově, takže je potřeba to probrat také s těmito lidmi, protože ti jsou v té straně nejenom kvůli programu, ale často také kvůli tomu, že důvěřovali mé osobě."

Kateřina Klasnová,  foto: ČTK
Zatím nerozhodnutí poslanci Věci veřejných by ovšem mohli poměr sil ještě změnit ve prospěch Karolíny Peake. Za svojí původní stranou ještě stále stojí víc poslanců Věcí veřejných než za vicepremiérkou Karolínou Peake. Po jednání stranického grémia to potvrdila místopředsedkyně strany Kateřina Klasnová:

"Máme dvanáct poslanců, kteří komunikují v tuto chvíli, hlásí se ke straně Věci veřejné. Situace se samozřejmě může ještě změnit. Jsou minimálně dva lidé, o kterých vím, že váhají, ale nemám od nich v tuto chvíli žádný signál, že by chtěli vystoupit z poslaneckého klubu Věci veřejných, nebo že by chtěli vystoupit ze strany Věci veřejné."

Věci veřejné jsou připravené na koaliční jednání. Chtějí jednat o široké politické shodě. Podle Kateřiny Klasnové je ale strana připravená odejít i do konstruktivní opozice:

Členové strany Věci veřejné,  foto: ČTK
"Jsme připraveni na jednání, která povedou k zachování širší politické shody. Rozhodně si nebudeme dělat z široké veřejnosti své rukojmí. Nelpíme na funkcích, jsme připraveni na konstruktivní opozici a budeme velmi bedlivě sledovat například řešení reklamací na D47, zpřísnění zdanění hazardu či šetření hospodaření Lesů České republiky a další programové priority."

Věci veřejné zatím neskládají zbraně a na jednáních se chtějí striktně držet ustanovení koaliční smlouvy, sdělila po zasedání grémia strany místopředsedkyně Věci veřejných Kateřina Klasnová:

"My nejdeme s nějakým prosíkem za panem premiérem. Toho jsem opravdu daleka. A hovořím i za všechny členy grémia, kteří se dnes sešli. My pouze reagujeme zatím na mediální výzvu a my čekáme, že pan premiér se ozve samozřejmě i předsedovi Radku Johnovi. Z koaliční smlouvy přesně vyplývá postup. Když jedna strana vypoví koaliční smlouvu, tak se schází K9. Ale rozhodně to neznamená, že bychom se nějakým způsobem doprošovali a šli s prosíkem za našimi koaličními partnery. Rozhodně ne, toho naprosto kategoricky odmítám."

Vedení ODS se na středečním jednání grémia strany vyslovilo pro ukončení vládní koalice s Věcmi veřejnými. Potvrdil to premiér a předseda občanských demokratů Petr Nečas:

Petr Nečas,  foto: ČTK
"Grémium vyvolává dohadovací řízení v souladu s koaliční smlouvou, které je formálním krokem k ukončení koaliční spolupráce se stranou Věci veřejné. K ukončení koaliční spolupráce se stranou Věci veřejné také formálně svolám jednání předsedů stran, čili K3, na neděli tohoto týdne. Grémium Občanské demokratické strany považuje za jedinou reálnou alternativu řešení současné situace buď urychlené vytvoření bezpečné vládní většiny v Poslanecké sněmovně, nebo rychlé vyvolání předčasných voleb, které by se uskutečnily na konci června letošního roku."

ODS začíná intenzivně připravovat předčasné volby. Také opoziční ČSSD požaduje předčasné volby v červnu. Premiér Nečas by podle ní neměl opírat vládu o přeběhlíky.