Sněmovnou neprošlo zvýšení DPH. Vláda je předloží znovu, spojí s ním hlasování o důvěře

Foto: ČTK

Vláda Petra Nečase utrpěla ve sněmovně první významnou porážku v posledních dvou letech. Vládní koalici se ve středu nepodařilo prosadit konsolidační balíček, který obsahoval i zvýšení daně z přidané hodnoty od příštího roku na 15 a 21 procent. Koalice k přehlasování levicového Senátu potřebovala sto jeden hlas. Pro zvýšení DPH ale hlasovalo jen 94 poslanců, proti se jich postavilo 101.

Petr Nečas,  foto: ČTK
Bylo mezi nimi i šest poslanců vládní Občanské demokratické strany, připustil po hlasování premiér a předseda ODS Petr Nečas:

"Občanská demokratická strana právě porušila koaliční dohodu. Je třeba férově říci, že tomu tak skutečně je."

Proti vládnímu balíčku hlasovali poslanci ODS, kteří měli již dříve spory s předsedou své strany Petrem Nečasem a patří k jeho odpůrcům. Například bývalý šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř, odvolaný ministr zemědělství Ivan Fuksa nebo bývalý náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr. Podle komentářů v médiích tak při hlasování ve sněmovně nešlo ve skutečnosti o zvýšení daní, ale o podkopání pozice šéfa strany Nečase. Ten k tomu na brífinku uvedl:

Marek Šnajdr,  foto: ČTK
"Budoucnost jednoznačně ukáže, zda jde o věc, zda jde o značku ODS a o respektování základních demokratických pravidel, jako je například respektování většinového názoru politické strany. Já chci připomenout, že tento stabilizační balíček byl podpořen Výkonnou radou ODS. Čili když se někdo odvolává na značku, tak tu značku reprezentuje příslušný orgán, nikoliv osobní názor toho nebo onoho politika, včetně předsedy ODS."

Premiér také připomněl, že bez schválení konsolidačního balíčku by státnímu rozpočtu v příštím roce chybělo 25 miliard korun a nepodařilo by se udržet deficit veřejných rozpočtů pod třemi procenty HDP. Vláda proto předkládá sněmovně balíček znovu a spojí s ním hlasování o důvěře. To potvrdil i místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek:

"O tuto legislativu bude opřen i návrh rozpočtu. Pokud to neprojde, tak vláda již v demisi bude muset stáhnout rozpočet ze sněmovny."

Stát by tak hospodařil v rozpočtovém provizóriu. Podle Kalouska ale na schválení rozpočtu závisí důvěryhodnost České republiky u mezinárodních institucí a na finančních trzích:

Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
"Bez změn rozpočtové legislativy snižování deficitů v této situaci není možné. Mne žádná síla na světě nepřinutí, abych předložil rozpočet s vyšším deficitem, než jsem předložil."

Proti konsolidačnímu balíčku ve sněmovně hlasovala celá opozice, tedy sociální demokraté, komunisté a Věci veřejné. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ale zdůraznil, že zásluhu na potopení daňových změn měl předtím i levicový Senát.

"Myslím si, že je to velký úspěch, který se povedl díky tomu, že Senát tento návrh vetoval a vrátil ho zpět do Poslanecké sněmovny. Je to jednak důsledek vytrvalosti opozice a také důsledek rozpadu poslaneckého klubu Občanské demokratické strany."

I šéfka poslanců Věcí veřejných Kateřina Klasnová si myslí, že neschválení balíčku je spíš důsledkem boje uvnitř ODS:

Foto: ČTK
"Pokud se chystá Kalousek předložit totožný balíček, pak si myslím, že to bude seriózní problém uvnitř této vlády a že může dojít také k naprostému kolapsu. Očekávám velkou krizi uvnitř ODS a je také otázka, jestli vláda vydrží."

Předseda KSČM Vojtěch Filip vládě vytýká, že o úsporných opatřeních není ochotná dále jednat. A nejen s opozicí:

"To nepřijetí je výsledkem neschopnosti vlády Petra Nečase přijmout kompromis, který by byl přijatelný pro většinu občanů České republiky. A to ani v pozici kompromisu mezi vládními stranami. V tomto ohledu je evidentní, že vláda ČR svoji funkci nezvládá."

Při schvalování konsolidačního balíčku přitom nejde jen o zvýšení DPH, zavedení solidární daně u daně z příjmu nad sto tisíc korun měsíčně a škrty u státních podpor. Místopředsedkyně vlády za stranu LIDEM Karolina Peake už ve středu uvedla, že pokud nebude schváleno zvýšení DPH, její strana nepodpoří církevní restituce. Vysvětluje to tím, že v opačném případě by na výdajové stránce rozpočtu chyběly státu na restituce peníze.