Zvýšení DPH rozkolísává ODS i koalici

Foto: ČTK

Vládní stabilizační balíček, který má vládě pomoci stabilizovat veřejné rozpočty, zejména pak jeho část týkající se zvýšení daně z přidané hodnoty, vnáší neklid do řad Občanské demokratické strany. Několik poslanců za tuto stranu totiž odmítlo zvednou ruku pro opětovné schválení tohoto zákona. Pokud by zákon sněmovnou neprošel, další dvě strany vládní koalice naznačily své reakce na tuto situaci. Jedná se tedy o důležitou zatěžkávací zkoušku pro vládnoucí triumvirát.

Petr Tluchoř,  foto: ČTK
Tento stabilizační balíček, který vedle zvýšení daně z přidané hodnoty na 15 a 21 procent omezuje také výdajové paušály živnostníků a zavádí mimo jiné solidární zdanění lidí s příjmy nad zhruba 100 tisíc korun měsíčně, už jednou Poslanecká sněmovna schválila. Levicí ovládaný Senát jí však normu vrátil. Vláda k přehlasování Senátu potřebuje nejméně 101 hlasů, ale jak se nyní ukazuje, podporu nemá ani ve svých řadách. Rebelují proti němu někteří poslanci vládní ODS. Jedním z nich je Petr Tluchoř, který po jednání poslaneckého klubu řekl, že ODS by se měla držet svého programu a balíček odmítnout:

"Jsem přesvědčen, že je to zákon, který je v příkrém rozporu se zájmy této země, s volebním programem ODS i s programovým prohlášením této vlády. Mám pocit, že v tuto chvíli už rozhodování mezi loajalitou vůči značce ODS a jejímu programu a mezi jejím aktuálním předsedou nemohu dál v této podobě takto vidět a rozhoduji se pro loajalitu vůči značce ODS."

Tomáš Úlehla,  foto: ČTK
Další poslanec ODS, Tomáš Úlehla, svůj hlavní požadavek vysvětlil v České televizi:

"Já bych byl rozhodně spokojen, pokud by se podařilo docílit alespoň toho, že se nebude o to jedno procento zvedat DPH ani v jedné sazbě. A samozřejmě s určitou velkou tolerancí bych si uměl představit, že zůstanou ta další opatření."

Tomáš Úlehla zatím neví, jak by se zachoval, pokud by byl daňový balíček spojen s hlasováním o důvěře vládě. Tím pohrozil premiér Petr Nečas. Podle něj kabinet musí dodržet plánovaný schodek rozpočtu.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura připustil, že odmítavý postoj části jeho poslanců souvisí s vnitrostranickým bojem o funkce:

"Pokaždé, když klub nepostupuje jednotně, tak se jedná o nějaký vnitrostranický problém. Tak to prostě je a kdybych říkal, že ne, tak bych nemluvil pravdu. Já osobně jsem přesvědčený, že naše vnitrostranické záležitosti si máme řešit na našich oblastních regionálních sněmech a na kongresu a ne v Poslanecké sněmovně. K tomu budou směřovat i naše jednání a další kroky."

Miroslav Kalousek
Ona to ale jenom vnitrostranická záležitost není, byť to připouští i ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09:

"Tady vůbec nejde o daně ani o program, tady jde bohužel o vnitrostranickou bitvu uvnitř ODS, která zasahuje celou koalici i vládu. Zažívám to už potřetí, nikdy nešlo o programový legislativní krok, vždy šlo jen o hlavu předsedy a o personálie uvnitř příslušné strany."

Bez daňových změn, a v tom se ministr financí Miroslav Kalousek ztotožňuje s premiérem Petrem Nečasem, se nedá sestavit rozpočet s plánovaným deficitem 100 miliard korun. I proto předseda vlády Petr Nečas s přijetím zákona spojuje další osud jeho kabinetu. Šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík tvrdí, že jeho strana nebude vzbouřence z ODS přemlouvat. Čeká však, že ODS situaci vyřeší:

"Poslanecký klub TOP 09 a Starostové dodrží veškeré dohody, které jsme uzavřeli. Ano, zaznamenali jsme, že uvnitř ODS je obrovský problém. Považujeme to za vnitřní problém ODS. My svoje závazky splníme a věříme, že to samé bude dělat ODS."

Petr Nečas a Karolína Peake na zasedání Poslanecké sněmovny,  foto: ČTK
Tento postoj koaličního partnera je ještě relativně smířlivý. Mnohem razantněji se vyjádřila vicepremiérka Karolína Peake z nejmenší koaliční strany LIDEM. Naznačila, že pokud ODS zvyšovaní daní nepodpoří, nemuseli by poslanci její strany hlasovat pro církevní restituce, které Senát rovněž vrátil Poslanecké sněmovně:

"Samozřejmě, že jakýkoli poslanec v rámci koalice v té velmi těsné stojedničkové většině, pokud vypovídá loajalitu celé koalici, nejen ODS, tak tím otevírá bránu i poslancům dalším."

Komentátor Mladé fronty Dnes Martin Komárek hodnotí situaci takto:

"Já myslím, že to je zkouška nejtěžší a v podstatě to je taková zkouška zralosti nebo spíše takový Damoklův meč, který tam visí, protože skutečně Petr Nečas to asi myslí vážně, že s tím spojí hlasování o důvěře vládě. Pokud to neprojde, vláda padne. Myslím, že se tam setkaly dvě nutné podmínky: Za prvé lidé, jako je Petr Tluchoř a další, jsou dlouhodobě nespokojení s Petrem Nečasem. A druhá podmínka je, že oni si skutečně našli věc, která je sporná, protože zvyšování DPH v současné době, kdy ekonomika stagnuje, je v očích mnohých ekonomů problematické a možná i dokonce špatné řešení. Pokud skutečně toto zvýšení ekonomiku hodí do krize, lidé budou odvádět nižší daně, firmy budou odvádět méně peněz na daních, tím pádem vláda nebude mít to, co chce mít, totiž na splácení dluhů."