Vláda prosadila zvýšení daní i rozpočet

Foto: ČTK

Vláda ve středu prosadila ve sněmovně státní rozpočet na příští rok. Předcházelo mu schválení balíčku daňových změn. DPH tak od ledna vzroste v nižší sazbě na 16 a ve vyšší na 21 procent. U rozpočtu má pak schodek v příštím roce činit rovných 100 miliard korun. Ministr financí Miroslav Kalousek poslance ujistil, že vláda tento schodek dodrží. Rozpočet nyní dostane k podpisu prezident republiky.

Petr Nečas,  foto: ČTK
Jde o třetí státní rozpočet, který se podařilo vládě Petra Nečase prosadit. Oproti předchozí variantě, která neprošla, se přesunulo asi 1,3 miliardy korun. Z toho 800 milionů poslanci přidali na podporu sportu a 500 milionů korun na filmové pobídky. Stejně tak přesunuli 20 milionů korun obcím, které kvůli novele rozpočtového určení daní přijdou o část příjmů. Téměř celý stomiliardový schodek chce vláda pokrýt vydáním státních dluhopisů.

Podle premiéra Petra Nečase je schválená předloha úsporná a odpovídá rozpočtově odpovědné politice, kterou si vláda dala jako cíl.

"Deficit veřejných financí bude v příštím roce pod 3 procenty HDP. A vzhledem k tomu, že i celkový veřejný dluh bude hluboce pod 60 procenty, tak bude v příštím roce Česká republika patřit mezi pouze několik zemí Evropské unie, které budou splňovat obě dluhová, takzvaná maastrichtská kritéria."

Podle ministra financní Miroslava Kalouska z TOP 09 dokonce tento rozpočet zaručuje suverenitu České republiky. Zaručuje totiž dodržení stanovené fiskální strategie:

Miroslav Kalousek,  foto: Filip Jandourek / Český rozhlas
"...která nejenom plní naše spojenecké závazky, ale především nám umožňuje zůstat suverénní zemí na kapitálových trzích. A ne všechny země Evropské unie dnes mohou říct, že nejsou rukojmí finančních skupin."

Schválení rozpočtu dnes předcházelo schválení vládního daňového balíčku, který zvyšuje daň z přidané hodnoty i další daně a rozpočet s ním počítá. Sněmovna už ale jednou balíček neschválila, protože kvůli protestu šestice poslanců ODS chyběly pro jeho schválení hlasy. Vláda ho musela vzápětí předložit znova.

Opozice protestuje. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka tvrdí, že zvolená strategie je chybná a uvrhá republiku do recese.

"Bohužel rozpočet v této podobě znamená, že budeme v příštím roce pokračovat v chybné daňové a rozpočtové politice Nečasovy vlády, která má řadu negativních důsledků jak pro ekonomiku, tak pro životní úroveň občanů. Ten rozpočet je postavený na dalším zdražování formou zvyšování DPH. A bohužel dojde také k tomu, že nám začnou utíkat první peníze do takzvaného druhého pilíře v rámci důchodové reformy."

Podle Sobotky vede zvyšování DPH k umrtvení spotřeby domácností. Už dnes je dokladem, že zvolená koncepce daňové politiky je chybná. Kritici tvrdí, že povede i k menšímu výběru daní, než s jakým vláda v rozpočtu počítá. Tento argument opozice ale ministr financí odmítá.

Foto: ČTK
"My to inkaso počítáme na stagnaci spotřeby, proto se nedomníváme, že tato kritika je relevantní. Rozhodně neplatí úměra, že spotřeba klesla proto, že se zvedlo DPH. To prostě není pravda. Spotřeba klesla z celé řady jiných důvodů."

Zákon nyní čeká na podpis prezidenta. Václav Klaus má lhůtu 15 dní. Pokud by ji beze zbytku využil, nebudou změny platné. Premiér Petr Nečas ale věří, že prezident Václav Klaus vládní daňový balíček včas podepíše. V posledních dnech prý s Klausem o podpoře balíčku mluvil. Jeho rozhodnutí ale nechtěl předjímat.

"Já jsem přesvědčen, že pan prezident ví, co je svým způsobem v sázce. Že na jedné straně je tady rozpočtová stabilita, proti tomu na straně druhé je riziko vládní nestability, dokonce možnost rizika pádu vlády, rizika rozpočtového provizoria."

Komunisté budou zvažovat ústavní stížnost na způsob schvalování rozpočtu na příští rok. Vadí jim, že sněmovna o návrhu hlasovala ještě předtím, než začal platit zákon o daňových změnách. Ten totiž poslanci schválili těsně před hlasováním o rozpočtu. Podle šéfa poslanců KSČM Pavla Kováčika proto může být schválení rozpočtu nezákonné.

Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
"Je třeba vyhodnotit, čím vznikne větší škoda občanům, obcím, městům, krajům, podnikatelům, živnostníkům, a pokud naznáme, že by vznikla větší škoda tím, že ten zákon bude platit, tak podáme ústavní stížnost. Ale to musíme nejprve vyhodnotit, protože nechceme způsobit ještě větší zmatek, než v této zemi panuje."

Rozpočet podpořila rovná stovka poslanců. Zatímco minule neprošel kvůli šesti rebelujícím poslancům ODS, nyní pro něj kromě koalice hlasovali i nezařazení poslanci Pavel Bém, Milan Šťovíček, Jaroslav Škárka, Josef Dobeš a Kristýna Kočí. Bývalí poslanci ODS Michal Doktor a Radim Fiala se zdrželi.