Klaus vyčkává, pravicové strany jednají

Foto: ČTK

Prezident Václav Klaus a zástupci parlamentních stran zahájili povolební vyjednávání o nové vládě. Klaus po schůzkách s lídry pěti stran neoznámil, koho pověří jejím sestavením. Nárok si činí ODS, která argumentuje možností vytvořit koalici, a také ČSSD jako vítěz voleb. Lídři ODS, TOP 09 a Věcí veřejných potvrdili vůli jednat o společné pravostředové vládě.

Lídři jmenovaných stran si stanovili šest tematických okruhů, o nichž budou v těchto dnech debatovat na expertní úrovni. Potvrzuje lídr Občanské demokratické strany Petr Nečas:

Petr Nečas,  foto: ČTK
"Nic nepůjde tak hladce, samozřejmě se musí najít programový průnik, kompromis přijatelný pro všechny tři strany, které se účastní tohoto projektu. Čili na ty programové detaily se teprve dostaneme."

Zatím proběhlo jednání TOP 09 s Věcmi veřejnými.

"Já jsem z toho jednání měl velmi dobrý pocit, bylo výlučně programové, dohodli jsme i proces, jakým budeme dohadovat programové průniky a vůbec jsme nejednali o personálních otázkách,"

Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
říká místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Věci veřejné potvrdily, že pozice obou stran jsou podobné. Nicméně oznámily, že pokud se v klíčových bodech, například v otázkách zdravotnické reformy a konkrétní podoby boje proti korupci, či v ekologických tématech nedokáže trojice stran shodnout, umožní Věci veřejné vznik menšinové vlády ODS a TOP 09 a takový kabinet podmínečně podporovat do okamžiku, než bude ve sporné jednotlivosti shoda nalezena.

Prezident republiky Václav Klaus se už s lídry nových parlamentních stran sešel a oznámil, že zatím nikoho sestavením vlády nepověří a počká na další jednání. Nevidí v současné době jinou možnost než kabinet ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Ve dvousetčlenné sněmovně by měl 118 poslanců.

"Aby se mohlo udělat něco víc, budou se tyto strany muset v následujích hodinách velmi intenzivně setkávat a pokoušet se tuto koalici skutečně dohodnout. Já si počkám na tato jednání a žádné pouze formální jmenování nebo pověření neudělám,"

Petr Nečas  (vlevo) a Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
říka Klaus. Jednání o vládě ale nechce vzdát ani ČSSD, která ve volbách získala nejvíce hlasů. Místopředseda strany Bohuslav Sobotka požádal Klause, aby sociální demokraté dostali šanci sestavovat vládu jako první:

"My vyčkáme definitivního rozhodnutí pana prezidenta, zda bude respektovat ústavní zvyklosti a jako vždy po volbách pověří jednáním o sestavení vlády stranu, která volby skutečně vyhrála. Pan prezident vidí situaci realisticky, my ji hodnotíme taky realisticky. Sociální demokracie má úzký manévrovací prostor v této situaci, kdy pokračují jednání mězi těmito třemi pravicovými stranami. My bychom rádi dokončili jednání se stranami, které se dostaly do parlamentu."

Václav Klaus  (vlevo) a Petr Nečas,  foto: ČTK
Není však jasné, s kým by sociální demokracie vládla - ODS, TOP 09 a VV k tomu ochotné nejsou a na pomoc KSČM spoléhat nemůže, protože dohromady nemají dost hlasů. Místopředseda Sobotka, který stranu po odchodu Jiřího Paroubka vede, a volební lídr ODS Petr Nečas se při tom shodli, že vládní spolupráci jejich stran znemožňuje programový nesoulad. Případný vznik pravicové vlády ODS, VV a TOP 09 pokládá Sobotka za riziko pro sociální soudržnost, hospodářský vývoj a stabilitu země.

Prezident Václav Klaus v úterý svolal zasedání nové sněmovny. Začne v pátek 11. června. Termín první schůze dolní komory ale zatím nebyl určen. Mohl by být už 22. červen. Podle místopředsedkyně Miroslavy Němcové je důležité, aby schůze byla co nejdříve a vláda stihla připravit zákon o státním rozpočtu a v září v řádném termínu ho předložit. Teprve po ustavující schůzi podá demisi dosavadní kabinet premiéra Jana Fischera, úřadovat ale bude až do jmenování nové vlády.