Nečas povede jednání o nové vládě již z pověření prezidenta

Petr Nečas (vlevo) a Václav Klaus, foto: ČTK

Třikrát za jediný týden navštívil Pražský hrad lídr ODS Petr Nečas. V pondělí byl pozván stejně jako čelní představitelé všech stran zvolených do sněmovny, ve čtvrtek byl hostem už pouze on, aby informoval prezidenta o probíhajících politických jednáních. Od pátku je povede již z pověření hlavy státu.

S poukazem na jejich čtvrteční rozhovor prezident Václav Klaus od úřadujícího předsedy Občanské demokratické strany Petra Nečase očekává, že sestaví vládu většinovou: "Na základě společného prohlášení Občanské demokratické strany, strany TOP 09 a strany Věci veřejné jsem se rozhodl požádat vás, abyste vedl jednání, jejichž cílem je ustavení vlády s většinovou podporou."

Petr Nečas  (vlevo) a Václav Klaus,  foto: ČTK
Zatím se ale Nečas nemůže honosit titulem designovaného premiéra, tedy osoby pověřené sestavením vlády. Hlava státu si ještě počká na další vývoj: "Očekávám, že mne budete do dvou týdnů informovat o průběhu a výsledcích Vašeho vyjednávání, abych se mohl rozhodnout o dalším ústavním postupu."

Petr Nečas poděkoval prezidentovi za důvěru a slíbil mu rychlý další postup: "My budeme pracovat velmi tvrdě, velmi usilovně a soustavně na tom, abychom České republice co nejdříve přinesli životaschopný vládní projekt, který bude ku prospěchu naší země, který se zaměří na klíčové problémy, jako je zastavení zadlužování, boj proti korupci, podporu ekonomiky a posilování právního státu. Jsem přesvědčen, že občané od nás očekávají tento krok, očekávají smysluplná, ale intenzivní poltická jednání, nikoliv politické hašteření."

Zadlužení nečeká. Tímto heslem později Nečas před novináři vysvětlil tlak, který při jednáních s politickými partnery pociťuje: "Nalezení programové shody, to je klíčové. Tato vláda bude vládou, která musí řešit závažné problémy a musí je řešit velmi rychle. Zadlužení nečeká."

Václav Klaus a Bohuslav Sobotka  (vpravo),  foto: ČTK
Pověření Petra Nečase se přitom odehrálo, dalo by se říci, za smutného přihlížení nominálního vítěze voleb. Dalším pátečním hostem na Hradě byl totiž úřadující šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka, který se ale už jen přišel dozvědět, že první šanci sestavit vládu ani navzdory pondělní žádosti nedostane ČSSD: "Pokládáme za mírně absurdní, že první šanci pro sestavení vlády oficiálně získal zástupce politické strany, která v těchto volbách ztratila ze všech politických stran nejvíce hlasů občanů."

V samostatné České republice první pokus k sestavení vlády dosud vždy patřil představiteli vítězné strany. Sociální demokracie, která ve volbách o necelá dvě procenta předstihla občanské demokraty, ale byla jako vládní partner odmítnuta všemi stranami rýsující se trojkoalice, a s komunisty jako jediným zbývajícím partnerem by ČSSD většiny ve sněmovně nedosáhla. Prezident Klaus i s ohledem na tyto souvislosti zdůraznil, že pověření Nečase vyplynulo z prvního týdne vytváření většinové vládní koalice.