Před 140 lety se narodil jeden z nejoriginálnějších českých umělců a myslitelů 20. století – grafik, řezbář, spisovatel a filozof Josef Váchal

Portmoneum

Grafik, řezbář, spisovatel, filozof, typograf, nespoutaný vizionář, vášnivý turista a milovník psů – to vše byl Josef Váchal.  Své nejznámější dílo nejen napsal a ilustroval téměř osmdesáti dřevoryty, ale také sám vysázel, svázal a vydal.

Josef Váchal u pracovního stolu v ateliéru v Kladské ulici 1462/3 v Praze | Foto: e-Sbírky,  Národní muzeum - Knihovna Národního muzea,  CC BY-NC-ND 4.0 DEED

Většinu života strávil v chudobě, stranou veřejnosti. Zájem o jeho dílo a narůstající věhlas začíná až v devadesátých letech 20. století. Ovlivněný expresionismem a dalšími směry se už za první republiky pokoušel o vlastní umělecký styl. Jeho vrcholnými grafickými díly jsou knihy, které sám napsal, ilustroval a jen v několika exemplářích vytiskl a svázal. Nejznámější z nich je největší a nejdražší česká kniha Šumava umírající a romantická nebo Krvavý román. Navzdory tomu, že ho někteří označili za fantasmagorii a absurdní arcidílo, dočkal se filmové a rozhlasové adaptace.

Ilustrace z Cestopisáku,  aneb Vandrovní knížky dvou poutníků a jedné poutnice | Foto: Regionální muzeum v Litomyšli

Život v bídě

Josef Váchal,  Krvavý román | Foto: Nakladatelství Československý spisovatel

Josef Váchal se narodil ve vesničce Milavče poblíž Domažlic jako nemanželské dítě. Jeho otec byl bratranec Mikoláše Alše. Neměl lehké dětství, a proto se upnul spíše ke zvířatům, zejména psům, než k lidem. Nedokončil gymnázium, ale vyučil se knihvazačem. Věnoval se okultismu a esoterickým vědám. Celoživotní trauma si nesl z účasti v bojích 1. světové války na rakousko-italské horské frontě. Životním zlomem pro něj bylo období německé okupace. Konec života strávil excentrický stařec v nevyhovujících podmínkách malé vlhké komory traktorové stanice v malé obci Studeňany, kde v květnu 1969 umírá.

Portmoneum – podivné muzeum v podivném domě

Díky jednomu z Váchalových obdivovatelů, knihtiskaři Josefu Portmanovi, můžeme dnes v Litomyšli obdivovat oslnivé dílo tohoto umělce. Portman si od svého idolu nechal vyzdobit dvě místnosti svého domu. V Portmoneu tak můžeme obdivovat originální malířovo muzeum plné tajemných maleb: krajinek, ďáblů, skřetů, duchů, smrtek a mystických motivů.

klíčová slova:

Související