Přehled tisku

Český premiér Vladimír Špidla se svým egyptským protějškem Átifem Ubajdem, foto: ČTK

Reparátem na jedničku lze označit nynější oficiální návštěvu premiéra Vladimíra Špidly v Egyptě. Několikaměsíční ochlazení způsobily výroky expremiéra Miloše Zemana na adresu palestinského vůdce Jásira Arafata, jimiž ho přirovnal k Hitlerovi. Špidlova návštěva se od prvních okamžiků vyvíjela velmi příznivě. Z letiště totiž jeho autokolona zamířila hned do prezidentského paláce, kde si podle vlastních slov vyměnil názory s prezidentem Husním Mubarakem.

Český premiér Vladimír Špidla se svým egyptským protějškem Átifem Ubajdem,  foto: ČTK
Reparátem na jedničku lze označit nynější oficiální návštěvu premiéra Vladimíra Špidly v Egyptě. Několikaměsíční ochlazení způsobily výroky expremiéra Miloše Zemana na adresu palestinského vůdce Jásira Arafata, jimiž ho přirovnal k Hitlerovi. Špidlova návštěva se od prvních okamžiků vyvíjela velmi příznivě. Z letiště totiž jeho autokolona zamířila hned do prezidentského paláce, kde si podle vlastních slov vyměnil názory s prezidentem Husním Mubarakem. Blízkost jejich názorů na řešení krize v regionu a na rozvoj vzájemných vztahů je zjevně průlomem a znamená obnovu politického dialogu. Rtuť politického teploměru v česko-egyptských vztazích se tedy opět pohnula z bodu mrazu, i když mírnou zdrženlivost ještě vyjádřila egyptská strana tím, že nechala Špidlu do poslední chvíle čekat, pokud jde o termín a úroveň přijetí v Káhiře, píše Právo.


Pavel Tigrid,  foto: ČTK
Mladá fronta Dnes píše, že pětaosmdesátiletý publicista Tigrid se rozhodl odejít ze světa dobrovolně. Před třemi lety prodělal Pavel Tigrid mozkovou mrtvici a podle manželky Ivany pozoroval, že mu ubývají psychické i fyzické síly. Nejspíš proto se také nakonec rozhodl ukončit svůj život sám. I přes vysoký věk žil Pavel Tigrid do poslední chvíle velmi aktivně. Pravidelně komentoval českou politiku, přispíval do MF DNES a do Českého rozhlasu a při návštěvách v Praze chodil do společnosti. Jeho náhlá smrt proto jeho přátele ve Francii i v České republice velmi zaskočila.


Stěhování Rádia Svobodná Evropa z centra Prahy se podle úterních Hospodářských novin dále odkládá. Americký Kongres, který provoz rozhlasové stanice platí, nemá podle listu na přesun dostatek financí a zvažuje navíc, že z úsporných důvodů ukončí slovenské a chorvatské vysílání. Šéf české diplomacie Cyril Svoboda letos v létě bez bližšího určení uvedl, že je již vybrána lokalita, kam se rozhlasová stanice z budovy bývalého Federálního shromáždění přemístí. Spekulovalo se o jednom z domů na Evropské ulici.


Ústavní soud má řešit, jestli ze zákona vyškrtne princip, že právní názor odvolacího soudu je vždy závazný. Případ Františka Oldřicha Kinského, který vede soudní spory o rodový majetek, tak může podle úterních Hospodářských novin ovlivnit většinu soudních sporů v Česku. Podle paragrafu 226 Občanského soudního řádu je soud prvního stupně vázán právním názorem odvolacího soudu, jestliže ten původní rozsudek zrušil a vrátil věc k dalšímu řízení. Případný kladný verdikt Ústavního soudu, který bude kvůli Kinskému rozhodovat o návrhu na zrušení této části soudního řádu, by proto měl podle listu zásadní dopad. Pokud totiž nebude ústeckoorlický soud, který jako první vydal Kinskému majetky, vázán názorem Krajského soudu v Hradci Králové, vrátí se do hry problém národnosti tohoto potomka šlechtického rodu.


Vladimír Špidla
Tisk se rovněž vrací k vratkosti Špidlova kabinetu a k hrozbám opozice, že vyvolá hlasováním o důvěře v parlamentu pád vlády. Upozorňuje současně na boj uvnitř vládní strany ČSSD. Zdá se, že sociální demokracie pracuje usilovně na svém sebezničení či alespoň zásadním oslabení, soudí v Právu politolog Jiří Pehe a připomíná, že "sotva povolily šrouby autokratického předsednictví Miloše Zemana", pustily se do sebe různé frakce uvnitř strany s intenzitou, která je podle něj i pro otrlého českého politického diváka "příliš". "Pokud se tato strana nyní nedokáže sjednotit a podpořit svého předsedu a vládu, pravděpodobný potupný pád do pozice menší opoziční strany může být pro ČSSD vysvobozením. Stranám v takových situacích zůstávají věrni ti, které do stranické politiky přivedly určité principy. Kariérističtí technologové moci většinou rychle začnou hledat štěstí jinde," uvedl autor.


Útoky teroristického komanda na New York a Washington nepřímo postihují i Českou republiku, píše Mladá fronta Dnes. Za dva roky, které uplynuly od 11. září 2001, stál boj s terorem Česko už miliardy korun. Země platí za leteckou ochranu atomových elektráren, policejní patroly u pražské redakce Rádia Svobodná Evropa či za důkladnou ochranu civilních letadel. A nejdražší jsou armádní mise do zemí, kde se kvůli atentátům na USA válčí. Jen za vyslání polní nemocnice do Afghánistánu a Iráku či expedici protichemického praporu v Kuvajtu zaplatila armáda několik miliard. Další stovky milionů stála speciální nemocnice ve východočeském Těchoníně, která se specializuje na smrtelně nebezpečné choroby, jimiž teroristé vyhrožují. Rozsáhlou proměnou prošly i České aerolinie. Zostřený režim mají kvůli hrozbě teroru i další podniky. Jaderná elektrárna Temelín zpřísnila kontroly lidí, kteří do ní vstupují, a na několik měsíců návštěvy omezila. Podle mluvčího elektrárny Milana Nebesáře to stálo několik set tisíc korun.


Lidové noviny informují, že zastupitelé města Ostrava se rozhodli hledat poučení u svých evropských kolegů. Skoro polovina z nich v pondělí nastoupila do autobusu směřujícího z Ostravy na mošnovské letiště, odtud se přesunuli do Německa, v pátek poletí do Belgie a v neděli by se měli vrátit zpátky do Ostravy. Dvaatřicet zastupitelů, devět úředníků magistrátu a jednoho ředitele ostravské městské příspěvkové organizace čekají v Belgii a Německu především prohlídky zdevastovaných a posléze opět obnovovaných průmyslových území. Zahraniční akce Ostravu přijde na více než 1,5 milionu korun. Zastupitelé jsou přesvědčeni, že návštěva obnovovaného německého Porúří pro ně může být poučná. "Někdy před pěti lety se to u nás tak nějak zabydlelo," říká o tradici velkých zahraničních cest předseda klubu ČSSD Vojtěch Mynář. Na podobnou služební cestu odjel včera poprvé. "Na žádný výlet bych nejel, mám málo času," brání se Mynář nařčení, že si odjeli na placený výlet.


Irena Schönmannová z Libiše si nechala odebrat téměř půl litru krve, uvádí Mladá fronta Dnes. Stejně jako šedesát dalších lidí, kteří bydlí v okolí neratovické Spolany, chce totiž vědět, zda nemá v těle jedovaté látky. "Je lepší dozvědět se, že to je špatné, a nějak se léčit, než žít stále v nevědomosti," vysvětluje Schönmannová. Hygienici se do výzkumu zdravotního stavu obyvatel okolí chemičky pustili teprve nedávno, poté co veterinární správa a ekologové zveřejnili výsledky testů zvířat. V slepičích vejcích, rybách či kachnách se objevily toxické látky - rtuť, DDT či polychlorované bifenyly. Státní veterinární správa na konci června označila zkoumané potraviny za nepoživatelné.