Přehled tisku

Vladimír Špidla, foto: ČTK

Hospodářské noviny zjistily, že Špidlův kabinet připravuje nový zákon, který by umožnil trestat firmy, jež financují nebo podporují teroristické skupiny v cizině. Dosud je možné postihnout jen jejich představitele. Chystaná změna zákona se vztahuje například i na znečišťování životního prostředí, podvody, praní špinavých peněz anebo korupci.

Vladimír Špidla,  foto: ČTK
Hospodářské noviny zjistily, že Špidlův kabinet připravuje nový zákon, který by umožnil trestat firmy, jež financují nebo podporují teroristické skupiny v cizině. Dosud je možné postihnout jen jejich představitele. Chystaná změna zákona se vztahuje například i na znečišťování životního prostředí, podvody, praní špinavých peněz anebo korupci.

Českému premiérovi zjevně nestačí k práci postřehy jedenácti rádců honorovaných úřadem vlády a osmi dalších oficiálních poradců. Vladimír Špidla si totiž do Kramářovy vily zve ještě další, neoficiální našeptávače. Patří k nim například novinář a bývalý ekologický aktivista Jakub Patočka, filozof Erazim Kohák, bývalý Zemanův ministr financí Pavel Mertlík či současný šéf sněmovny Lubomír Zaorálek. Cokoli z toho, co se v premiérově vile probírá, odmítá většina účastníků schůzek u Špidly prozradit. Lidovým novinám se ale podařilo získat zápis z druhého setkání "tajných" poradců. "Špidlův tým", jak se neformální poradní skupina sama nazývá, na jednání rozebíral například reformu veřejných financí, otázku, zda zvýšit televizní poplatky, nebo "ekonomickou globalizaci". O Špidlově vládě v materiálu skupina mluví, jako o "první", text tedy počítá i s případnou druhou vládou Vladimíra Špidly, zjistily Lidové noviny.


Mladá fronta Dnes informuje, že Nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová znovu otevřela kauzu zatopeného pražského metra. To poničila povodeň před dvěma lety. Státní zástupkyně Dospěla k závěru, že původní rozhodnutí vyšetřovatelů bylo předčasné. Chybí řada důkazů. Policejní rada se podle Benešové nevypořádal se všemi skutečnostmi. Voda předloni v podzemní dráze napáchala miliardové škody.


Podvádět s dekrety na byty s regulovaným nájemným nebude podle Lidových novin tak snadné jako doposud. Majitelé domů i obce totiž mají nástroj, jak jim alespoň částečně zabránit. Na trhu se začínají objevovat detektivní agentury, které se specializují právě na šetření machinací s regulovanými byty v Česku. Jde například o převody, kdy si právo na nájemní byt s regulovaným nájemným nárokuje příbuzný, který navzdory realitě tvrdí, že v něm už léta žije. "Prověřujeme například spotřebu energií, majetkovou situaci dotyčného či adresy, na které chodily sociální dávky," říká Pavel Kosek z agentury Šmend, která řeší machinace s regulovanými byty. Nájemníci v Česku rovněž už léta vydělávají například na fingovaných výměnách obecních bytů. "Jen v Praze se fiktivními směnami obecních bytů živí tak desítka realitních kanceláří," říká zakladatel zmíněné agentury Miroslav Duda. Detektivy si najímají hlavně zahraniční majitelé domů. O služby prý začínají jevit zájem i obce. "Některé nás ale nechtějí. Zřejmě tuší, že do nelegálních převodů bývají namočeni i jejich úředníci," říká Duda pro Lidové noviny.


Češi jsou třetí nejtlustší v Evropě, píše Právo. Před námi jsou jen Jugoslávci a Řekové. Za posledních dvacet let se počet obézních u nás zdvojnásobil a stále stoupá. Pětina národa je obézní a dalších 30 procent má nadváhu. Píše deník.


To, co se zdálo ještě nedávno nemožné, začíná nabírat stále reálnější obrysy. Pokud totiž sociální demokraté výrazně neuspějí v červnových volbách do Evropského parlamentu, mohl by se uskutečnit mimořádný sjezd ČSSD. Na něm by jistě propukl vnitrostranický boj, při němž by nastal střet mezi současným šéfem strany Vladimírem Špidlou a expředsedou Milošem Zemanem. Píše Mladá fronta Dnes. Stále více sociálních demokratů připouští tuto variantu, o níž v rozhovoru pro MF DNES mluvil Zeman. "Vůdce strany se mění po prohraných volbách. A pokud by pro nás dopadly evropské volby opravdu špatně, takovým impulzem ke změně vedení by být mohly," řekl bývalý ministr dopravy Jaromír Schling, který v pondělí Zemana navštívil, informuje deník.