Čeští politici věří, že USA nakonec půjdou proti Iráku v koalici

Čeští politici v souvislosti s možným samostatným útokem USA na Irák vesměs věří, že se nakonec Spojené státy dokáží domluvit s dalšími velmocemi na společném postupu. Uvedli to v reakci na hrozbu amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda, podle níž jsou USA připraveny vést válku proti Iráku i bez Británie, kdyby to bylo třeba. České ministerstvo zahraničí nechce události před rozhodnutím Rady bezpečnosti OSN komentovat. ČR postoj zaujme, jakmile bude jasná pozice OSN, uvedl mluvčí ministerstva Vít Kolář.

Podle ministra obrany Jaroslava Tvrdíka (ČSSD) by bylo nejlepší, "kdyby jakékoli vynucení platnosti rezolucí Rady bezpečnosti OSN provedla široká mezinárodní koalice, nikoli pouze jednostranně Spojené státy," řekl ČTK Tvrdík. Stále věří tomu, že se velmoci mezi sebou "dokáží domluvit na nějakém rozumném postupu". Případný samostatný útok USA na Irák by podle Tvrdíka nezměnil podmínky pro nasazení českých vojáků, kteří se do konfliktu mohou zapojit v podstatě jen s mandátem RB OSN. Stanovisko, které kvůli tomu přijal český parlament, je podle ministra komplexní a vyvážené. "Nevidím v tuto chvíli žádný důvod pro jeho změnu," dodal Tvrdík.

Místopředseda ODS Petr Nečas ČTK řekl, že z vojenského hlediska bylo jasné od začátku, že USA by byly schopny provést útok na Irák samostatně. "Není to vojenská otázka, je to o politice," řekl Nečas. Domnívá se, že určité trhliny by mohly v mezinárodní protiteroristické koalici vzniknout. "Američané se ale určitě budou snažit tu koalici udržet," soudí poslanec.

Šéf KSČM Miroslav Grebeníček pokládá Rumsfeldovo prohlášení za důkaz, že vláda Spojených států se neomezuje ohledy na nikoho a na nic. "Jde o průkazný doklad skutečnosti, že silová politika George Bushe, která je v zásadním rozporu se zájmy mezinárodního společenství, sleduje výhradně vlastní velmocenské cíle," tvrdí Grebeníček ve stanovisku zaslaném ČTK. "Čeští občané musejí počítat s tím, že je vláda přes všechny deklarace o spojenectví nabízí jako užitečné sluhy a rukojmí cizích zájmů," prohlásil Grebeníček. Uvedl to v souvislosti s vyjádřením ministra zahraničí Cyrila Svobody (KDU-ČSL), který zcela nevyloučil případné přemístění amerických vojáků z Německa na české území. Svobodovu reakci se ČTK nepodařilo získat.

Autor: Eva Petržílková