Čeští politici výsledky referenda na Slovensku vítají; upozorňují na malou účast

Čeští politici vítají výsledky slovenského referenda o vstupu země do Evropské unie. Shodně ale upozorňují na malou účast, která povinnou hranici přesáhla jen o dvě procenta. Z těch kteří přišli, podpořilo integraci přes 92 procent. ODS očekává, že se kabinet Vladimíra Špidly ze slovenských výsledků poučí. Češi budou o přistoupení k EU hlasovat 13. a 14. června.

Ještě v sobotu večer poblahopřál slovenským občanům ministr zahraničí Cyril Svoboda. Ministr Slovákům také poděkoval, protože věří, že to bude výzva pro Čechy. Oba státy tak budou po více než deseti letech znovu spolu, a to v Evropě, tlumočil Svobodovu reakci mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.

Místopředseda Poslanecké sněmovny za ODS Ivan Langer ČTK řekl, že na Slovensku nešlo ani tak o to, zda ano nebo ne, ale o dostatečný počet voličů. "Jsem jen zvědavý, jak se z toho poučí vláda a bude minimalizovat riziko nízké volební účasti, třebaže v zákoně nemáme povinnou nadpoloviční účast," řekl. Myslí si ale, že účast pod 50 procent voličů v českém referendu by snížila vážnost a směrodatnost plebiscitu.

Předseda sněmovního zahraničního výboru Vladimír Laštůvka (ČSSD) ČTK řekl, že Slováci řekli jednoznačné ano své evropské budoucnosti. "Mám z toho opravdovou radost, protože pevně věřím, že více jak devadesátiprocentní podpora bude i dobrým příkladem za měsíc pro Českou republiku," řekl Laštůvka.