Čeští záchranáři vyprostili ze sutin pět obětí zemětřesení

Týmu českých záchranářů, který od čtvrtka působil v zemětřesením postiženém Alžírsku, se podařilo ze sutin vyprostit pět těl obětí. "Nepodařilo se jim ale nalézt nikoho živého," řekla ČTK mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Nicole Křížková. Záchranáři se mají do vlasti vrátit v úterý ráno armádním letadlem, které do Alžírska odlétá se zásilkou humanitární pomoci.

O humanitární pomoc po zemětřesení Alžírsko oficiálně požádalo. Vladimír Palán z ministerstva obrany sdělil, že zásilka obsahuje 50 položek léků a zdravotnického materiálu, 1000 dek a tři stany, vše dohromady za milion korun. Zásilku, jež váží tři tuny a bude ji přepravovat vojenský speciál An-26, v Alžíru převezme tamní krizový štáb.

Podle Křížkové se záchranářům podařilo vyprostit dvě těla ze zříceného supermarketu a další tři oběti z obytných domů. Nalezli i další těla obětí. "Ta však již vyprostit nemohli, protože hrozilo zřícení budovy," uvedla Křížková. Český tým záchranářů sestává z devíti hasičů, tří kynologů se psy a jednoho lékaře. Hasiči s sebou mají také vyprošťovací techniku. "Jde o kameru pro vyhledávání osob v sutinách, hydraulické vyprošťovací zařízení a ženijní nářadí," upřesnila Křížková. Komunikaci s místními úřady podle ní záchranářům zprostředkovali tlumočníci z českého velvyslanectví.

Členové týmu záchranářů se nyní připravují na návrat do vlasti. Jejich posledním úkolem bude asistence při předávání humanitární pomoci alžírské straně. Otřesy půdy si podle nejnovější bilance alžírského ministerstva vnitra vyžádaly 2162 mrtvých a 8965 zraněných. Podle francouzských seizmologů dosáhlo síly v rozmezí 6,6 až 6,8 Richterovy škály.