Česko hostí 26 japonských dětí z oblasti postižené zemětřešením

Přijetí skupiny dětí v rezidenci japonského velvyslance, foto: CzechInvest, Rotary klub

V Česku stráví dva týdny na prázdninách 26 středoškoláků z japonského města Hačinohe. Pozval je Rotary klub. Oblast loni postihlo ničivé zemětřesení a vlna tsunami. Děti často připravila katastrofa o domov. V Česku bude pro připraven bohatý program včetně návštěvy dětského tábora a několika českých měst. Budou si tak moci odpočinout a navázat nové kontakty s českými vrstevníky.

Přijetí skupiny dětí v rezidenci japonského velvyslance,  foto: CzechInvest,  Rotary klub
Už jednou se podobný pobyt uskutečnil, a to na jaře letošního roku. Na tom letošním se podílejí třeba Policejní akademie v Praze, která poskytuje ubytování, nebo Česko-japonská společnost. Záštitu poskytl šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. Jak nápad vznikl, popisuje člen klubu a organizačního týmu celé akce Josef Lébl.

"S touto myšlenkou jsme přišli vlastně krátce po tsunami 11. března 2011. Vyzvali jsme tedy náš sesterský klub, jestli bychom mohli udělat takovýto projekt. V té době bylo všude v této oblasti dva metry vysoké smetí a všechno zaplavené, nebyla tam doprava ani elektřina. Vlastně až začátkem února se podařilo vybrat 26 dětí z místní školy - středoškoláků ve věku 16 až 17 let."

Foto: Rotary klub
Japonské děti budou poznávat hlavně historii a kulturu v České republice. Připravený je nejen program v Praze, kdy si prohlédnou památky, zoologickou zahradu nebo budovu České televize, ale i v Plzni, Liberci nebo Českém Krumlově. Jeden den stráví i v táboře na Sázavě, kde si zkusí typické táborové činnosti jako kvízy nebo rukodělné práce. Zažijí ale i sportovní den a dětskou olympiádu, kterého se zúčastní i olympionička Věra Čáslavská. Více už Jan Hladký z Rotary klubu Praha.

"V pondělí 6.8. je sportovní den ve sportovním centru ve Vokovicích. Tady je zajímavé, že se toho účastní Věra Čáslavská a další olympionici, kteří kvůli tomu přiletí z Londýna. Pro děti připraví olympiádu, které se ještě zúčastní děti z dětských domovů společně s těmi Japonci. Dostanou kopie medailí, které získala Věra Čáslavská na olympiádě v Tokiu."

Zleva Josef Lébl,  velvyslanec Japonska v ČR Toshio Kunikata a Aleš Fojtík z Rotary klubu,  foto: Rotary klub
Děti prožijí i dvoudenní individuální pobyt přímo v českých hostitelských rodinách. Vybíraly se takové, které se o Japonsko zajímají a jsou ochotné překonat i jazykovou bariéru. Děti na závěr dostanou originální dárek.

"Na závěr každé dítě dostane fotobook na památku pobytu zde v České republice."

Organizátor Josef Lébl říká, že budou těžit ze zkušeností z prvního jarního projektu.

"První projekt měl velký ohlas jak zde v České republice, tak v Japonsku, dokonce o tom psal významný časopis, který čtou všichni vysocí manažeři v Japonsku. Očekáváme, že i tento projekt, který je velice humanitární, bude mít ohlas v ČR. Je do toho zapojená veliká spousta českých organizací, institucí i Rotary klubů."

Foto: Rotary klub
Japonské děti z postižených oblastí ocení i zdánlivé drobnosti, jak upozorňuje organizátorka jarního pobytu Kristýna Kropáčková z Česko-japonské společnosti.

"Naše děti byly z Ófunato, což bylo město, které bylo úplně totálně zničeno vlnou tsunami a ty děti rok po té katastrofě neměly možnost třeba cvičit, protože vlastně ve všech tělocvičnách se bydlelo. Děti byly úplně nadšené z toho, že tady měly olympiádu, že mohly běhat, skákat, hrát si. Že se vrátily do normálního života. Velice si váží naší kultury, byly na to připraveny, nicméně je velmi překvapilo, jaké vstřícnost od lidí se jim tady dostala a myslím si, že si odnášejí velmi pozitivní vzpomínku na Českou republiku, což je to, co nás všechny těší."