Účast na Hodině Země v Česku letos čtyřikrát větší

V Praze se připojil k Hodině Země například hotel Hilton, foto: ČTK

O víkendu se měnil v Česku čas a také probíhaly oslavy Hodiny Země. V mnoha městech a obcích pohasly ulice a hvězdy na obloze se rozzářily. Celosvětová demonstrativní akce na podporu boje proti klimatickým změnám letos měla v Česku čtyřnásobnou podporu ve srovnání s rokem 2010, kdy se tu slavila poprvé. Poslechněte si shrnutí Jana Labohého z Ekologického institutu Veronica, který akci v Česku organizuje.

V Praze se připojil k Hodině Země například hotel Hilton,  foto: ČTK
"Hodina Země je nápad, se kterým přišla celosvětová ochranářská organizace WWF v roce, myslím, 2005, když hledali, jakým způsobem dát veřejnosti možnost vyjádřit se k problematice ochrany klimatu. Lidi to zajímá čím dál tím víc, ale nemají možnost tento zájem vyjádřit. Zároveň chtěli ukázat, že ten zájem je celosvětový, že to není jen lokální věc. Hodina Země se konala poprvé před pěti lety v Sydney a tehdy se k ní připojilo zhruba 2.200.000 domácností, asi 2000 firem a město zhaslo své památky. Takže všichni na hodinu zhasli světlo a tím demonstrovali zájem o problematiku změny klimatu."

A jak to bylo letos 26. března? Světla se zhasínala i v České republice. Kolik domácností se u nás připojilo? A kolik firem a kolik měst?

Jan Labohý
"V České republice se k akci připojilo 134 měst a obcí, z největších to byl Liberec, Ústí nad Labem, Děčín, Havířov, Opava nebo Břeclav. Obce mají dvě možnosti, jak se připojit: menší obce na hodinu vypnou veřejné osvětlení, větší města většinou vypnou nasvícení památek nebo významných budov."

Připojilo se taky Hlavní město Praha?

"Hlavní město se nepřipojilo, poslalo nám odpověď, že nevidí smysl se k této akci připojovat. Musíme bohužel konstatovat, že bylo jen jedním z pěti hlavních měst v Evropě, které zůstalo stranou. A v rámci střední Evropy pak zůstala Praha osamocená."

A pokračujme těmi firmami...

"Připojila se zhruba padesátka firem a tisíce jednotlivců. Jejich počet není možné zjistit, toto číslo neznáme."

Nedalo by se to zjistit podle odběru elektřiny v tu danou dobu?

"To se určitě zjistit nedá, protože ten rozdíl je naprosto minimální. Cílem akce není ušetřit jednorázově energii, cílem je upozornit na problematiku a věnovat se jí dlouhodobě a koncepčně."



Jak se zájem české společnosti o tuto akci za poslední roky vyvíjí?

"Hodina Země se v ČR konala podruhé, loni se zapojilo 34 obcí a stejné množství firem, to znamená, že letos byl zájem čtyřnásobný."

Myslíte, že tu změnu postoje můžeme dávat i do souvislosti s nedávnými událostmi v Japonsku, kde se elektrárna stala přímým zdrojem závažného ohrožení pro obrovský region?

"To bych netvrdil. Zajímavostí je, že na mnoha místech planety se první minuta Hodiny Země věnovala právě uctění japonských obětí, jelikož japonská organizace patří tradičně k velkým účastníkům Hodiny Země. A je třeba zmínit, že i přes tu situaci, která tam panuje, se mnohá japonská města k akci připojila. A zhasnutím se přidaly i některé uprchlické tábory pro oběti zemětřesení. Je samozřejmě otázka, nakolik se tragédie v japonské jaderné elektrárně promítne do debaty o tom, nakolik se jaderná energie má podílet na řešení ochrany klimatu. Není určitě bez zajímavosti, že například všechny větrné elektrárny přežily zemětřesení i tsunami bez úhony a decentralizovaná energetická soustava funguje při takových katastrofách lépe než centralizované zdroje energie."