Cichanouská se zatím nechce vrátit do Běloruska, hrozí jí vězení

Přední představitelka běloruské opozice Svjatlana Cichanouská se zatím nechce vrátit do Běloruska, v budoucnu ale ano. Chce být zástupkyní státu na mezinárodním poli a žádat o podporu, což by v případě návratu nemohla. "Jakmile přejedu hranici, okamžitě se dostanu do vězení," řekla na dnešní tiskové konferenci po jednání s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a dalšími zástupci horní komory. "V tuto chvíli myslím, že nemá smysl se obětovat tomuto režimu, a připravit se o možnost mluvit jménem Bělorusů. Vyzývat a žádat o podporu. Proto až mě budou potřebovat v Bělorusku víc než v zahraničí, tak se vrátím," poznamenala Cichanouská, která loni v srpnových prezidentských volbách kandidovala proti Lukašenkovi.

Připomněla také událost z 23. května, kdy běloruské bezpečnostní složky zadržely opozičního novináře Ramana Prataseviče a jeho partnerku Sofii Sapegaovou v Minsku po vynuceném přistání letadla Ryanair, které s nimi a dalšími cestujícími mířilo z Atén do litevského Vilniusu. "Vždy jsme cítili hrozbu, že každý může být unesen, ale po tomto neskutečném cynickém případu s letadlem chápeme, že běloruský režim se nezastaví před žádnou překážkou," poznamenala Cichanouská. Reakce Evropské unie byla podle ní silná a přiměřená. Svjatlana Cichanouská do ČR přijela na pozvání přečdsedy senátu Miloše Vystrčila. Ten označil vůdkyni běloruské opozice za skutečně zvolenou prezidentku Běloruska, o čemž svědčilo i její přijetí v horní komoře.

Několik stovek lidí se dnes v podvečer sešlo na pražském Staroměstském náměstí, aby demonstrovali na podporu utlačovaných lidí v Bělorusku. Měli  běloruské vlajky, někteří byli oblečeni v národních barvách. Mezi řečníky byla i vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská. Shromáždění jí připomíná demonstrace, které se konaly v Bělorusku před rokem po prezidentských volbách.