Přehled tisku

Bohuslav Sobotka, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Lidové noviny komentovaly situaci před sjezdem sociální demokracie a před volbou jejího předsedy. Jak napsaly, nový šéf bude muset přesvědčit o svých kvalitách nejen přívržence poraženého, ale především přívržence Jiřího Paroubka. Bývalý šéf ČSSD, který nekandiduje, má totiž mezi voliči strany téměř stejnou podporu jako Bohuslav Sobotka.

Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
Lidové noviny komentovaly situaci před sjezdem sociální demokracie a před volbou jejího předsedy. Jak napsaly, nový šéf bude muset přesvědčit o svých kvalitách nejen přívržence poraženého, ale především přívržence Jiřího Paroubka. Bývalý šéf ČSSD, který nekandiduje, má totiž mezi voliči strany téměř stejnou podporu jako Bohuslav Sobotka. Průzkumy jsou sice jen pomocným ukazatelem, nicméně nejsou mimo realitu - čím starší voličstvo, tím silnější podpora bývalého předsedy. Víc než 80 procent těch, kdo volili ČSSD, by chtělo jinou vládu dřív než v řádném termínu voleb. Nové vedení se tak bude muset vymezit proti mnoha voličům strany.


Postoje politiků k penzijní reformě komentují Hospodářské noviny. Měla to být dohoda, přes kterou vlak nejede. Místo toho minulý týden udělala kotrmelec finanční část důchodové reformy, teď se zřejmě chystá k veletoči samotného systému důchodových fondů. Jinak si totiž slova ministra Bárty o tom, že je potřeba bavit se o detailech, aby byl systém výhodný pro lidi a ne pro finanční instituce, vysvětlit nelze. Detaily jsou přitom klíčové a ovlivní nejen výsledek penzijní reformy, ale hlavně výši budoucích penzí. Zatím se zdá, že má celý model fungovat na komerční bázi. A Česko se bude moci chlubit naprosto nesmyslným unikátním systémem dvou dobrovolných penzijních připojištění. Nebo může vzniknout systém, kdy se penzijní společnost nedozví, komu peníze spravuje. Tím automaticky odpadnou náklady na akvizice. Tento model připravuje například Velká Británie. Dovézt penzijní systém do finále by prý mělo koalici trvat měsíc. S ohledem na to, co se doposud děje, půjde o akční a vzrušující dny. Teď jde jen o to, zda akci přežijí i budoucí důchodci, uvádí komentář Hospodářských novin.


Ales Michalevič,  foto: ČTK
Běloruský opoziční kandidát na prezidenta Ales Michalevič, který opustil Bělorusko poté, co mu tajná policie odebrala pas, je skutečně v Česku. Deníku Právo to ve čtvrtek řekl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. "Podle informací, které máme z ministerstva vnitra, už také požádal v ČR o azyl," doplnil. Podle Schwarzenberga by úřady měly jeho žádosti vyhovět. "Osobně se znám s panem Michalevičem a jsem přesvědčen, že ČR by mu měla poskytnout útočiště, neboť to odpovídá naší tradici. Pan Michalevič vyznává stejné hodnoty jako my a já si považuji jeho statečnosti,"řekl Právu ministr. Michalevič byl v Misku dva měsíce vězněn po masových protestech veřejnosti proti výsledkům prezidentských voleb z loňského prosince, které opozice označila za zmanipulované ve prospěch dosavadní hlavy státu Alexandra Lukašenka.


Foto: ČTK
Případ vraždy devítileté Anny v pražské Troji, po níž několik měsíců pátrala policie, naplno odhalil absurditu tzv. náhubkového zákona, píše Právo. Ačkoliv její jméno a tvář se staly notoricky známé, podle zákona by neměly být po potvrzení, že zemřela jako oběť trestného činu, zveřejňovány. V médiích to vyvolalo rozpaky a redakce zaujaly různé postoje. Zatímco Česká televize uvádí celé jméno, některé internetové servery zveřejňují pouze iniciály nebo ji nejmenují vůbec. Jak uvedl mluvčí Ladislav Šticha, Česká televize chtěla upozornit na absurditu zákona. Na stranu těch, kdo tvrdí, že v tomto případě nehraje náhubkový zákon žádnou roli, se ve čtvrtek překvapivě přidal i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který jinak zákon jako takový obhajuje. Podle něj nejde v pravém slova smyslu o zveřejnění, protože jméno se stalo známým už v době pátrání.


Jenom hněv v menších obcích vyvolává rozhodnutí celostátního vedení ODS o zrušení místních organizací, které spolupracují s KSČM. Jak uvádí Právo, ve středních Čechách je stále několik obcí, kde jsou spolu lidé zvolení za obě strany v radě, kde spolupracují. Ve dvoutisícových Zlonicích na Kladensku je starostou člen ODS, místostarostka byla zvolena za KSČM. V obecní radě jsou pak další dva lidé za ODS a jeden sociální demokrat. Jak říká starosta Zlonic Rudolf Čížek, nemají tu žádné koaliční dohody, takto zvolilo radu zastupitelstvo. Místní organizace podala proti svému zrušení stížnost. Ať si hrají na politiku v Praze, ale tady to záleží na tom, kdo jak pracuje, a ne za jakou stranu je zvolený, hájí starosta skladbu vedení obce. Největším městem, kde se ve středních Čechách dohodla spolupráce ODS a KSČM je Týnec nad Sázavou. V zastupitelstvu je pak osm politických stran a hnutí. Tohle je vnitřní problém ODS, ne můj. To je jejich věc, a já nemám čas to řešit, zhodnotil situaci starosta Zbyněk Peša.


Polostátní energetický gigant ČEZ připravil podle informací deníku E15 soupis nepotřebného majetku, který by firma mohla prodat. Cílem je získat hotovost na výplatu vysoké dividendy, kterou bude chtít stát z podniku stáhnout kvůli důchodové reformě. Vedení společnosti by mělo prodej projednat v pondělí, napsal E15. Na trhu se hovoří o tom, že ČEZ hledá finančního partnera pro oblast obnovitelných zdrojů, a proto tyto aktivity zřejmě sloučí do nové dceřiné firmy. Podle E15 plánuje ČEZ například pozastavení stavby velkých zdrojů v bulharské Varně či polské Skawině, zároveň hodlá ušetřit 36 miliardy na nákladech. Stahuje se proto z některých zemí, kde nemá energetická aktiva, mezi nimi je třeba Kosovo a Srbsko. ČEZ je největší česká energetická firma, jejím majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí 66 procent akcií. Společnost zaměstnává kolem 20.000 lidí, dalších asi 13.000 zaměstnanců má v zahraničí.


IKEM
Policii zajímá, proč tendr v Institutu klinické a experimentální medicíny vyhrála spící firma, píšou Hospodářské noviny. Proč dává nemocnice vydělat firmě bez zaměstnanců, nechtějí šéfové nemocnice novinářům vysvětlovat. Už brzy se jich na to ale mohou ptát i detektivové. Policisty totiž začal příběh, který noviny otevřely, vážně zajímat. A není to jediný problém. Dva vrcholové manažery nemocnice detektivové prověřují i kvůli jejich rozsáhlým majetkům. Každý z nich si v posledních letech nakoupil nemovitosti za 10 milionů. Vysvětlení tendru chce slyšet i minister Leoš Heger. Minulý týden zadal svým expertům úkol, aby zakázku důkladně prověřili. A teď chce ještě po manažerech ujistění, že nejsou na vítěznou firmu Kardioport napojeni. Firma má však akcie na majitele, tudíž je vlastní ten, kdo je právě drží v ruce. Jsou tak dokonale anonymní. O tom, jak zprostředkovává obchody s nemocnicí, když nemá zaměstnance, nechtějí zástupci Kardioportu mluvit.


Foto: ČTK
Ministerstvo financí zahájilo ve společnosti Sazka kontrolu, která rozhodne o případném odebrání licence. Jak uvádí Lidové noviny, impulsem bylo oznámení loterijní firmy o dočasném zastavení výplaty výher. Předběžný insolvenční správce Josef Cupka dočasné pozastavení provozování loterií odmítá a chce pokračovat v činnosti. Nejschůdnější řešení vidí v reorganizaci. Podle Cupky však už hodnota společnosti klesla a důvěra lidí v Sazku je po posledních událostech minimální. Ztrátu důvěry v loterie Sazky potvrzuje i Marek Herman, výkonný ředitel asociace provozovatelů kurzových sázek. Jak uvedl, počet přijatých sázek se propadl dvě třetiny. Sázející vyčkávají, zda Sazka opět začne vyplácet výhry. Insolvenční správce si myslí, že Sazka peníze skutečně nemá. Na výhry se ze zákona musí použít polovina z toho, co se vebere od sázkařů. Peníze se vybraly, ale použily se na něco jiného, než měly, konstatuje insolvenční správce.


Ačkoliv to tak na první pohled nevypadá, v metropoli a jejím okolí je skoro čtyřicet tisíc registrovaných rybářů. A ve Vltavě mají opravdu co lovit. Za rok zde lovci chytí až pětadvacet tisíc kaprů, pstruhů nebo štik. Jak uvádí Mladá fronta Dnes, k rozvoji pražského rybářství přispívá i překvapivě čistá voda. Je to dáno i tím, že z Prahy a okolí zmizelo mnoho průmyslových podniků. V současné době však čistotě vody příliš nepřospívá prosolený sníh shrnutý z pražských silnic, který mnohdy ve Vltavě končí. Horší je to s kvalitou vody v pražských potocích. Ty jsou na některých úsecích silně znečištěné. Přesto i tady se kvalita vody zlepšuje a zajímavé úlovky lze chytit například v Radotínském potoce - vyskytují se tam i pstruzi.