Přehled tisku

Jiří Kajínek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Některé listy komentují středeční rozhodnutí plzeňského krajského soudu, který zamítl žádost dvojnásobného vraha Kajínka o obnovu procesu. Komentátor Práva píše, že obnovení procesu s Kajínkem by vyžadovalo spoustu času i peněz, ale podle autora by se jistě našlo mnoho daňových poplatníků, kteří by si pro ten účel třeba i rádi připlatili. "Nejde totiž jen o pochybnosti o spravedlnosti trestu pro jednoho odsouzence, jde také o zásadní pochybnost, jestli paní Spravedlnost přes tu svou pásku na očích trochu nešvidrá nebo naopak něco neopomíjí," uvedl.

Jiří Paroubek
Za pokles voličských preferencí ČSSD mohou podle komentářů některých deníků nejen problémy ve zdravotnictví či pasivita členské základny, ale i politika a chování jejího celostátního volebního lídra a premiéra Jiřího Paroubka. Komentátoři si všímají toho, že Paroubek kvůli poklesu popularity ČSSD začal kritizovat i lidi, které sám vybral do funkcí - mimo jiné ministra zdravotnictví Davida Ratha či šéfa volebního štábu ČSSD Jaroslava Tvrdíka. Komentátor Práva píše, že k poklesu preferencí ČSSD mohlo přispět i chování Paroubka, "které je v poslední době poznamenáno snahou udržet vše pod kontrolou a prudkými reakcemi, když se to nedaří". Autor napsal, že Paroubkova hádka s Hradem kvůli návštěvě ruského prezidenta Vladimira Putina v Česku nebyla akcí, která nese kladné body.

Komentátor Lidových novin přirovnává situaci k vývoji před necelým rokem, kdy důsledkem problémů ČSSD byl rostoucí náskok ODS ve voličských preferencích. "Jako by se čas vrátil o pár měsíců zpět. Krajně nervózní sociálnědemokratický lídr by rád zastavil propad své strany, z přemíry snahy dělá chyby a táhne ji níž. Naproti tomu ne příliš silný šéf ODS v médiích prakticky neexistuje. Což ovšem lidi neodrazuje, a tak jeho strana zvyšuje náskok v průzkumech veřejného mínění a on tak drží trumfy v rukou," napsal autor.

Komentátor Mladé fronty Dnes si všímá, že Paroubek kritizoval v souvislosti s poklesem preferencí ČSSD i lidi, které sám do funkcí vybral. "Paroubek kritizuje svůj tým za to, že dělá práci, pro kterou si jej vybral: za efektní, razantní, nepromyšlené a náhodné prudké činy, které mají vyvolat sympatie veřejnosti pro svou buldozeří tvrdost a říznost. To má prý veřejnost v oblibě. Ale protože taková politika plodí chaos, zmatek a nejasnost záměrů, má ji veřejnost také v neoblibě. V tomto stadiu popularity asi Paroubek právě je," píše autor.


Jiří Kajínek,  foto: ČTK
Některé listy komentují středeční rozhodnutí plzeňského krajského soudu, který zamítl žádost dvojnásobného vraha Kajínka o obnovu procesu. Komentátor Práva píše, že obnovení procesu s Kajínkem by vyžadovalo spoustu času i peněz, ale podle autora by se jistě našlo mnoho daňových poplatníků, kteří by si pro ten účel třeba i rádi připlatili. "Nejde totiž jen o pochybnosti o spravedlnosti trestu pro jednoho odsouzence, jde také o zásadní pochybnost, jestli paní Spravedlnost přes tu svou pásku na očích trochu nešvidrá nebo naopak něco neopomíjí," uvedl. Mladá fronta Dnes píše, že Kajínek možná dostal doživotí právem, ale soud za roky, co se případ probírá, pro to nedokázal najít přesvědčivé argumenty.


Byly zveřejněny dobré zprávy o stavu české ekonomiky. Podle komentátora Hospodářských novin však tento radostný vývoj má určité chyby na kráse. Zahraniční investice směřovaly do různých komerčních nemovitostí či montážních hal. Důležitou roli v růstu přílivu investic sehrála kolínská automobilka. Zahraniční investice do obřích skladů a překladišť, které mají nejen tuzemský, ale často celoevropský význam, zase znamenají budoucí zhoustnutí kamionové dopravy, uvedl komentátor. Dobré hospodářské výsledky rovněž nepřinášejí významnější růst investic do školství, vědy a výzkumu. Nejsou využívány ani k reformám a úsporám pro horší časy, které jistě jednou přijdou. Podle listu bude při takovém přístupu česká ekonomika v lepším případě kopírovat poválečný vývoj Německa nebo Francie. Nějakou dobu poroste a pak se zasekne.


Finsko nesouhlasí s pondělním výrokem mluvčího ministerstva obrany Andreje Čírtka, že finské transportéry Patria AMV jsou jen prototypy, píšou Lidové noviny. Finsko se účastní tendru armády na obrněné transportéry. Do Čech proto poslalo jeden z vozů Patria, který je už, podle Finů, dávno odzkoušený. Finský velvyslanec v Praze dokonce poslal email na ministerstvo zahraničí, aby na chybu upozornil. To ale na elektronický dopis nereagovalo. Podle mluvčího ministerstva to není jejich starost. Daleko ostřejší, než email byla zpráva, kterou vydala sama firma Patria. Vyjádření Čírtka jsou podle jejího zástupce tendenční. Potvrdilo to naše obavy o objektivitu výběrového řízení, řekl zástupce firmy Lidovým novinám.


Bohuslav Sobotka
Pokud ČSSD nevyhraje červnové volby do Poslanecké sněmovny, celé vedení strany v souladu s usnesením jejího loňského sjezdu složí mandát. Deníku Právu to řekl úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Sám ale očekává, že ČSSD volby vyhraje. Připomněl, že cílem ČSSD je dosáhnout ve volbách hranice 30 procent získaných hlasů. V předvolebních průzkumech voličských preferencí je ČSSD druhá za ODS. Od nástupu Jiřího Paroubka do funkce premiéra loni na jaře začala náskok občanských demokratů snižovat, ale hranici 30 procent hlasů nepřekročila a navíc podle posledních průzkumů začala její podpora slábnout a odstup ODS se opět zvětšil. Pokles volebních preferencí ČSSD zneklidnily podle středečního vydání Práva volebního lídra strany a premiéra Paroubka a přiměly ho k razantnímu postupu. Právo poukázalo na to, že Paroubek kritizoval mimo jiné ministra zdravotnictví Davida Ratha, volební štáb ČSSD vedený Jaroslavem Tvrdíkem a regionální politiky strany.


Manažerům společnosti ČEZ nestačí, že řídí nejziskovější českou firmu, ale chtějí stát i v čele největšího českého investora. ČEZ, který loni vydělal rekordních téměř 18 miliard korun, chystá v Česku stavbu několika nových elektráren a expanduje také v zahraničí. Plánuje stavbu elektráren v Bosně, koupil distribuční firmy v Bulharsku a Rumunsku, v Polsku chce získat kromě elektráren i doly a míří do Makedonie, Černé Hory a Ruska, napsaly Hospodářské noviny. V Česku ČEZ již rozhodl o výstavbě a modernizaci uhelných elektráren. Jejich průměrné stáří již překračuje 30 let a proto firma musí budovat nové zdroje. O rozšíření jaderné elektrárny Temelín se ČEZ ještě nerozhodl.


Čechy, kteří nelegálně používají počítačový software Windows čekají těžké časy. Upozorňuje na to Mladá fronta Dnes. Gigant Microsoft, který program vyrábí, se rozhodl proti pirátským kopiím svých Windows XP bojovat. V devítí zemích, mezi nimi také v Česku, se jejich uživatelům objeví na obrazovce počítače sdělení firmy. Je možné, že jste se stali obětí počítačové kriminality, začíná text v okně, které je třeba vždy znovu potvrdit. Firma se bude snažit pirátům užívání počítače co nejvíc znepříjemnit. Uživatelé se ale nemusí bát, že by je vyšetřovala policie. Microsoft totiž neumí zjistit konkrétní počítač, na kterém nelegální program běží. V České republice je asi čtyřicet procent počítačů, které operují pomocí pirátského systému, dodává Mladá fronta Dnes.


Český televizní trh je přesycený reklamou. Jak píší Hospodářská noviny, zákon umožňuje komerčním televizím vysílat reklamu dvanáct minut za hodinu. Přitom se od příštího roku začne snižovat podíl reklamy ve veřejnoprávní České televizi. Komerční televize proto mají výhodnou pozici a mohou začít zvyšovat ceny. Reklamní čas by se letos měl zdražit až o třetinu. Televize navíc chtějí zkrátit reklamní bloky. Je prokázáno, že divák ztrácí během takového dlouhého bloku pozornost a odchází od televizní obrazovky. Podle odborníků nejspíš zdražování odradí i některé velké firmy. Už teď totiž jeden půlminutový spot stojí až tři sta tisíc, vysvětlují Hospodářské Noviny.


Jak píše deník Právo, podle výroční zprávy amerického ministerstva zahraničí bují v České republice korupce. Ministerstvo zprávu každoročně vydává, aby ulehčilo rozhodování o tom, kam přijde pomoc Spojených Států amerických. V České republice se podle ní od roku 1996 snižuje akceschopnost české vlády a úroveň řízení. Tím se oslabuje právní stát a je prostor pro bujení korupce. O tom, jak se zhoršuje pověst české justice, podle Američanů svědčí i odvolání státní zástupkyně Marie Benešové. Tím klesá i důvěra Čechů v úřady, míní výroční zpráva.


Kmochův Kolín,  foto: David Sedlecký,  CC BY-SA 3.0 Unported
Letošní 44. ročník mezinárodního hudebního festivalu Kmochův Kolín je ohrožen. Město totiž na jaře zřejmě zahájí rekonstrukci Karlova náměstí, které je jedním z hlavních míst přehlídky. Do června, kdy se festival koná, se ale práce dokončit nepodaří. Akci hrozí úplné zrušení, píšou Deníky Bohemia. Pořadatel letošní přehlídky Jaroslav Syrový ale zatím o ničem neví. Úvahy o zrušení akce přišly podle listu náhle, a to kvůli penězům. Městu se totiž naskytla šance získat na rekonstrukci náměstí státní dotaci. Její podmínkou je ale včasné dokončení oprav. Proto radnice s jejich zahájením spěchá, i když si je vědoma hrozících sankcí za zrušení smlouvy s pořadatelem festivalu. Festival Kmochův Kolín se poprvé konal v roce 1962 na počest 50. výročí úmrtí kapelníka a skladatele Františka Kmocha, rodáka ze Zásmuk na Kolínsku. Je jednou z přehlídek s nejdelší tradicí v Česku. Během své historie přivítal kolem 800 orchestrů z Evropy, USA i Kanady. Každý rok se na něm představí přes 1000 účinkujících.


Císařské lázně,  foto: Kristýna Maková
Jeden z nejcennějších historických objektů Karlových Varů, Císařské lázně, si město ponechá ve svém vlastnictví a neprodá je. Nyní hledá možnosti, kde vzít stamiliony korun, aby tuto budovu ve slohu klasicistního romantismu s použitím renesančních a barokních prvků zachránilo před úplnou zkázou. Nejpravděpodobnějším financováním opravy budou peníze z Evropské unie a zbytek si radnice půjčí. Všechny ostatní iniciativy sehnat soukromého investora na opravu lázní selhaly, píše v příloze Mladá fronta Dnes (MfD). Císařské lázně by měly sloužit jako multifunkční centrum pro potřeby festivalů nebo kongresů. Město uvažuje i o Balneologickém ústavu a knihovně. Předpokládané náklady na rekonstrukci objektu jsou prozatím odhadovány na 450 až 600 milionů korun.