Čínský výrobce testů komunikuje, firma Masanta věří, že závazky splní

Čínská společnost Singclean, u které si česká firma Masanta objednala dodávku pěti milionů antigenních testů pro školy, začala opět komunikovat standardním způsobem. Majitel společnosti Masanta Martin Ladyr věří, že čínský výrobce své závazky splní. Radiožurnál dnes informoval o tom, že část dodávky čínský výrobce odmítá poslat, podle Ladyra čelila čínská firma nátlaku mocenských skupin.

Masanta vyhrála tendr na dodávku antigenních testů do škol, který vypsala Správa státních hmotných rezerv (SSHR). Dnes od ranních hodin zaváží do skladů státních rezerv první část dodávky antigenních testů. Do skladů u Opavy tak dnes podle smlouvy dorazí 1,5 milionu výtěrových antigenních testů z přední části nosu. Cena jednoho testu vychází na 32 korun. Zbylých 3,5 milionu testů má Masanta dodat do 12. dubna.

Masanta patří do stejné skupiny jako firma Good Mask, která vyrábí respirátory na linkách dodaných Tchaj-wanem. Česko je získalo poté, co zemi navštívil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Se společností Singclean spolupracuje Masanta od loňského jara. Souvislost s výrobními linkami dodanými Tchaj-wanem vidí pouze jako záminku. "Tady se využilo zákulisního konkurenčního boje. Velice neférovým způsobem," uvedl Ladyr.