Cizinci z devíti zemí nebudou potřebovat povolení k práci, schválila vláda

Cizinci z devíti států mimo Evropskou unii nebudou potřebovat od července v Česku pracovní povolení či zaměstnanecké karty. Volný přístup na trh práce dostanou lidé z Austrálie, Japonska, Kanady, Jižní Koreje, Nového Zélandu, Británie, USA, Izraele a Singapuru. Počítá s tím vládní nařízení, které dnes schválila vláda, řekl novinářům ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN). Opatření má usnadnit situaci expertům a manažerům z cizích zemí. Jejich seznam může kabinet upravovat podle aktuálního stavu na trhu práce po projednání v tripartitě. Na konci března úřady práce evidovaly v Česku z vybraných států zhruba 10.000 zaměstnanců.

"Při výběru států bylo přihlédnuto zejména k tomu, že je pro Českou republiku prioritou podpora přijímání a zaměstnávání vysoce kvalifikovaných pracovníků a z bezpečnostního hlediska se v případě vybraných států jedná o státy s minimálním stupněm rizika," uvedlo v podkladech ministerstvo práce. Podle něj opatření usnadní a urychlí vstup na český trh práce cizincům, kteří patří mezi nadprůměrně placené. Snížit se má i administrativní zátěž zaměstnavatelů. Úřad připomíná, že lidé z vybraných zemí v ČR nepobývají a nepracují nelegálně, nežádají tu také o azyl.

Lidé z devíti vybraných zemí představují 1,2 procenta zahraničních zaměstnanců v ČR, kterých bylo na konci března celkem 817.940. Z USA pocházelo 2505 pracovníků, z Británie 4434, z Nového Zélandu 93, z Jižní Koreje 929, z Japonska 717, z Kanady 389, z Austrálie 204, z Izraele 525 a ze Singapuru 25.