CK vyhlížejí úspěšné léto, v některých z nich jsou prodeje vyšší než v roce 2019

Tuzemské cestovní kanceláře (CK) vyhlížejí úspěšnou letní sezonu. Aktuálně jsou prodeje v některých z nich vyšší než loni i v roce 2019 před koronavirovou pandemií. ČTK to řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. Při výběru letní dovolené jsou podle něj Češi velmi konzervativní, a tak i letos mezi nejžádanější destinace patří Chorvatsko, Řecko, Španělsko, Bulharsko, Egypt či Itálie.

Výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Chaloupková ČTK řekla, že jsou letos ceny prodaných zájezdů meziročně vyšší o jednotky procent. Po pandemii covidu-19 se podle ní začala poptávka přesouvat k leteckým zájezdům v pětihvězdičkových hotelech a s all-inclusive stravou, tedy snídaní, obědem a večeří v ceně.

"V letošním zájmu o dovolenkové destinace vzrůstá pozice Turecka, které konkuruje jiným destinacím cenou i kvalitou," řekla Chaloupková. Papež upozornil také na stoupající oblibu Albánie nebo Černé hory. Ceny v Čechy oblíbeném Chorvatsku podle mluvčí cestovní agentury Invia Jiřiny Ekrt Jiruškové letos na některých místech meziročně vzrostly o pět až deset procent.