Člověk v tísni přišel o povolení působit v Luhansku

Česká organizace Člověk v tísni přišla o povolení působit v povstaleckém Luhansku. Z jedenácti humanitárních organizací bylo vykázáno deset. Akreditaci obdržel jen Mezinárodní výbor Červeného kříže. Oznámila to ruská agentura TASS s odvoláním na "vicepremiéra" separatistické vlády v Luhansku Vasilije Nikitina. Ten se o důvodech odnětí akreditace podrobněji nezmínil. O povolení přišli i Lékaři bez hranic.

"Nejsme si vědomi toho, že bychom porušili nějaká pravidla," prohlásil ředitel společnosti Šimon Pánek. Řekl, že vykázání humanitárních organizací považuje za smutnou zprávu hlavně pro místní lidi, kteří budou před nadcházející zimou potřebovat pomoc. Člověk v tísni dosud ani nezískal oficiální informaci o tom, že nesmí dál působit v Luhanské oblasti.

V důsledku tohoto opatření zůstává v regionu 16.000 tun nerozdělené pomoci včetně potravin, stanů a předmětů denní potřeby, řekl šéf humanitárních operací OSN Stephen O'Brien. Zákaz humanitárních operací označil za "příkré porušení mezinárodního humanitárního práva". Doněcká a Luhanská oblast je vážně poničená válkou, mnoho rodin žije v provizorních přístřeších a v obavách z blížící se zimy. Statisíce obyvatel Donbasu uprchly před ostřelováním do Ruska nebo do ukrajinského vnitrozemí.