ČMFS chce nechat prošetřit legálnost zveřejnění odposlechů

Českomoravský fotbalový svaz požádá Ministerstvo vnitra, aby přezkoumalo, zda zveřejněním přepisů policejních odposlechů souvisejících s korupční aférou nebyl porušen zákon. Zároveň podá soudu návrh na vydání předběžného opatření, které by zakázalo zveřejňování informací z policejního vyšetřování.

"Fotbalový svaz je přesvědčen, že bez ohledu na obsah mohou být oficiálně schválené odposlechy pouze nástrojem policejního vyšetřování," praví se v prohlášení, které ČTK poskytl mluvčí svazu Daniel Macho.

V minulých dnech se v různých médiích objevily doslovné přepisy policejních odposlechů rozhodčích a funkcionářů Synotu obviněných v úplatkářské aféře. Komunikace mezi obviněnými byla zveřejněna do nejmenších podrobností přesto, že oficiální policejní zdroje poskytují k tomuto případu jen minimum informací.

"Fotbalový svaz na začátku příštího týdne požádá Ministerstvo vnitra, aby jeho inspekce prověřila, zda se nejedná o opakovaný únik informací, porušení zákonů a vnitřních předpisů Ministerstva vnitra," řekl mluvčí svazu.

Šéf protikorupční policie Jiří Pálka tvrdí, že od nich informace neunikají. "My o fotbalu v této fázi neposkytujeme žádné informace," uvedl. Podle něj jsou ale některé citace z odposlechů součástí textu sdělených obvinění. Mají je tak k dispozici stíhaní a jejich obhájci. Stejnými informacemi disponují i státní zástupci. Dokumentaci policie poskytla také Českomoravskému fotbalovému svazu. "Pokud ale dostanu podnět, že k úniku dochází u nás, prověřím ho, zatím jsem ale takový neobdržel," dodal Pálka.

Fotbalový svaz podle Macha bude i nadále spolupracovat s policií při objasňování všech souvislostí a prostřednictvím svých komisí rozhodovat o míře provinění jednotlivců i celků s dopadem na fotbalové prostředí. "ČMFS je však rozhodně přesvědčen, že zveřejňování výše uvedených materiálů nepřispívá k rychlému a transparentnímu průběhu šetření celé kauzy, které by mělo probíhat standardními postupy," konstatuje v prohlášení ČMFS.