ČNB: Daně mohou načas zvýšit ceny, vstup do EU zdražení nezpůsobí

Připravované daňové změny, které je nutné provést před vstupem do Evropské unie, mohou v blízké budoucnosti způsobit dočasný růst cen. Vliv daní je však jediným faktorem, který bude dočasně působit na zdražování. Celkově tak vstup České republiky do unie nezpůsobí žádný dramatický cenový skok, řekla členka bankovní rady České národní banky Michaela Erbenová. "Jednorázový cenový dopad přistoupení k Evropské unii bude pravděpodobně velmi mírný," uvedla. Podle ní tak nenastane dramatické zvýšení cen ani skokové vyrovnání cen k průměru v Evropské unii.

V letošním roce se mohou v nárůstu cen krátkodobě projevit povinné daňové změny před vstupem. Mezi ně patří zvýšení spotřebních daní u tabáku a lihu, zvýšení ostatních spotřebních daní a změny DPH. Dopady daňových změn by se projevily výrazněji pouze v případě, že by se všechny tyto změny nahromadily do jednoho okamžiku. V takovém případě by inflace mohla vzrůst až o 2,5 bodu, což by mohlo zvýšit riziko inflačních očekávání a mzdového vývoje. O těchto změnách však doposud není rozhodnuto, zvýšení spotřebních daní u tabáku a lihu prošlo pouze prvním čtením v parlamentu. Proto s těmito změnami ČNB ani nepočítá v inflační prognóze. Riziko jejich dopadu navíc snižuje současný vývoj inflace, kdy ceny meziročně klesají, připomněla Erbenová.

Výrazněji by se po vstupu do Evropské unie neměly změnit ceny v zemědělství. V prvních čtvrtletích po vstupu sice mírně vzrostou ceny některých produktů, naopak zvýšení přímých dotací oslabí tlak na růst cen. "Ceny se spíše stabilizují a nebudou natolik volatilní," vysvětlila bankéřka. V poslední době zemědělské ceny procházely výkyvy až o deset procent.