Co bývalo Za mozkem?

Jaroslav Dušek
0:00
/
0:00

Jméno Jaroslava Duška je dnes spojeno zejména s fenoménem divadelní improvizace, Dušek je ústřední osobností divadla Vizita. Jeho improvizační talent ale zanechal otisky také v rozhlasovém éteru.

Na začátklu 90. let se okruh spolupracovníků divadla Vizita spojil s lidmi z divadel Pražské pětky a společně se pokoušeli o specifické improvizační vysílání. Nejprve jako Radio Mama, jehož jepičí soukromá existence pokračovala na vlnách Československého rozhlasu, a posléze se stali jádrem Radia Limonádový Joe. Anabázi těchto snah vysvětlil bývalý rozhlasový dramaturg a ředitel Limonádového Joa Dušan Všelicha.

"Na začátku 90. let se tahle skupina lidí, kteří se znali z divadelní práce, sešla díky výzvě nějaké společnosti k vytvoření soukromé stanice. To jsme zkusili, rozjeli jsme rádio, které se jmenovalo Radio Mama. Ten projekt získal vůbec první licenci, která byla v Československu udělena. Pak po nějakých neshodách jsme rychle z toho projektu odešli, ale ta skupina lidí, kteří nikdy s rozhlasem předtím neměli nic společného, tak si takhle čuchla k vysílání, čuchla si k tomu médiu jako takovému a díky tomu už se po celou dobu udržela pohromadě. Pak jsme byli aktivní v Českém rozhlase, udělali jsme různé věci a v roce 1996 jsme dostali nabídku z Barrandova, abychom vytvořili rádio pro Barrandov, které později bylo pojmenováno Limonádový Joe."

"Různé věci" na stanici Praha, kde Všelicha působil jako dramaturg, to byl například pořad Za mozkem. Vysílal se od roku 1993 do roku 1995, každý týden v pátek od 14:00 do 14:30 a pamětníci v něm jistě najdou některé rysy pozdějšího Limonádového Joa.

V červnu 1994 ho ohlásil moderátor takto:

"A teď zveme k přijímačům především mladé pocluchače. Připraven je další díl cyklu za mozkem. Ano, je to právě rten pořad, o kterém řekl jeden z účinkujících, že je trojnásob symbolický. za prvé - pořad řídí počítač, to je symbol nadvlády techniky v dnešním světě. Za druhé - vždy, když se v pořadu má říct něco závažnějšího, není čas. To je smybol dočasnosti našeho bytí. A za třetí - pořad moderuje idiot. To je symbol... no, však víte čeho. Přeji vám příjemný poslech."