ČR bude v příštím roce hospodařit se schodkem 115 miliard korun

Česká republika bude v příštím roce hospodařit se schodkem 115 miliard korun. Zákon o státním rozpočtu na rok 2004 schválila Poslanecká sněmovna. Příjmy budou 754 miliard korun a výdaje 869 miliard korun. Zákon, který vychází z reformy veřejných financí, ještě musí podepsat prezident republiky. Senát o rozpočtu nejedná. Ministr financí Bohuslav Sobotka po schválení řekl, že je velmi spokojen. "Rozpočet dopadl přesně tak, jak vláda očekávala," uvedl. Schodek označil za nízký a upozornil, že bez reformy veřejných financí by deficit činil asi 180 miliard korun. V roce 2004 podle ministra poroste ekonomika, bude nízká inflace a porostou reálné mzdy. Zadlužování státu je pod kontrolou, v dalších letech chce vláda usilovat o ještě nižší schodky, řekl Sobotka. Na rok 2005 však ministerstvo financí předpokládá schodek 114 miliard korun.

Podle Davida Marka z Patria Online nemá příliš smysl upínat se na schodek pro příští rok 115 miliard korun. Některé příjmy, s kterými vláda příští rok počítá, jsou totiž nejisté. "Na jedné straně jsou zde urychlené a nejisté platby za UMTS licence a deblokace zahraničních dluhů, na straně druhé stará známá písnička v podobě úhrady ztrát ČKA," řekl ČTK. Také některé reformní zákony, které zvyšují příjmy a snižují výdaje, ještě nejsou zcela schválené, dodal.

Podle Markéty Šichtařové z Volksbank navíc zkušenosti ukazují, že schválený rozpočet je víceméně nezávazný. "Stačí jen nepatrně se zmýlit při prognóze výkonu ekonomiky a rozpočet nebude splněn," řekla. Podle ní je proto reálné, že ani v příštím roce se naplánovaný deficit nepodaří splnit.

Od Nového roku se mají snížit snížit daně podnikům, zvýší se však spotřební daně a u řady výrobků a služeb i daň z přidané hodnoty. Stát tak chce na daních vybrat o 29 miliard korun více. Příští rok také podraží cigarety, alkoholické nápoje, nafta a benzin. Lidé zaplatí více i za telefony, internet, čistírny, holiče, právníky a některý nábytek. Levnější by mohly být káva, čaj a některé cukrovinky.

Poslanci schválili téměř všechny pozměňovací návrhy rozpočtového výboru. Ministerstvo školství tak například přijde o 150 milionů korun na vysoké školy. Většinu ze stovek dalších změn poslanci zamítli, výjimku tvořily některé návrhy poslanců vládní koalice. Z návrhů, které předložily kraje a obce, neprošel téměř žádný. Poslanci i kraje většinou žádali o peníze na opravy sportovních areálů, škol, školních jídelen, tělocvičen, pečovatelských domů, nemocnic a o dotace na kulturu.

Rozpočet byl od počátku sestavování vystaven kritice téměř ze všech stran. Státní úředníci chtěli vyšší platy, odbory požadovaly více peněz na řešení nezaměstnanosti a na zemědělské dotace, dalších prostředků se dožadovaly i vysoké školy. Více peněz chtěla po ministerstvu financí téměř všechna ministerstva a kraje.

Ekonomové by naopak škrtali více a volali po radikálnější reformě. Podle nich dosavadní reforma spíše zastavuje růst schodků, než aby je nějak výrazně snižovala. I slabší reforma je však podle nich lepší než žádná. Podle analytika Raiffeisenbank Ivo Nejdla se veřejný dluh ČR po roce 2006 vyšplhá až na bilion korun. Marek uvedl, že stát zaplatí jen v příštím roce za úroky z dosavadních dluhů asi 31 miliard korun.

Součástí deficitu je i ztráta České konsolidační agentury 19 miliard korun. Konečný schodek ještě mohou v příštím roce ovlivnit nečekané příjmy nebo výdaje. Mohl by například padnout konečný verdikt ve sporu mezi státem a japonskou bankou Nomura. Přestože se obě strany žalují o mnoho miliard, rozpočet s žádnými příjmy ani výdaji nepočítá.

Vládní reforma veřejných financí by měla měla v příštích třech letech ušetřit přibližně 200 miliard, a snížit tak roční deficit ze sedmi na čtyři procenta hrubého domácího produktu. K tomu, aby Česko mohlo přijmout euro, se však musí podíl ročního schodku na HDP snížit ještě o další procento. Letos bude státnímu rozpočtu chybět přibližně 123 miliard korun. Ministr financí Bohuslav Sobotka již dříve prohlásil, že Česká republika nebude mít vyrovnaný rozpočet nejméně do roku 2010.