ČR nebude mít po vstupu do EU problémy s kvalitou mléka

Vstup do Evropské unie nebude z pohledu kvality syrového mléka znamenat pro Českou republiku žádný problém, protože zhruba 97 procent veškerého vykoupeného mléka se zařazuje do dvou nejvyšších kvalitativních tříd. Na pondělní tiskové besedě u příležitosti Mezinárodního sýrařského sympozia Cheeseforum 2003 to uvedl výkonný ředitel Českomoravského svazu mlékárenského Michal Němec. "Normy v ČR jsou plně v souladu s normami EU a kvalita mléka vyhovuje požadovaným parametrům," řekl ke kvalitě syrového mléka Němec. Stav českého mlékárenství před vstupem do EU a perspektivy aktivní spoluúčasti českých sýrařů na rozhodování po vstupu do unie patří mezi témata, jimiž se zabývá 300 účastníků Cheesefora. Na sympoziu, které skončí ve středu, se bude mluvit také o směřování předních světových producentů sýrů, o možných inovacích výrobků, technologií a sýrařské techniky. V ČR dosáhla spotřeba sýrů na hlavu loni téměř 11 kilogramů a podle člena představenstva Českomoravského svazu mlékárenského Jiřího Kopáčka je nejvyšší ze zemí střední a východní Evropy.