ČSSD, ANO a KDU-ČSL podepíšou koaliční smlouvu 6. ledna

Předsedové ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL podepíšou koaliční smlouvu 6. ledna. Do té doby bude už hotový definitivní seznam navržených ministrů, který poté předseda ČSSD a pravděpodobně premiér nové vlády Bohuslav Sobotka předá prezidentovi. Ve vládě bude osm zástupců ČSSD, šest zástupců ANO, tři zástupci KDU-ČSL. Sobotka to řekl po nedělním jednání lídrů rodící se vládní koalice. Konkrétní jména ale neuvedl. "Pokud jde o ty resorty, které bude mít na starosti sociální demokracie, tak o tom já ještě chci nejprve informovat užší vedení strany. Pak zveřejním jména," řekl.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš řekl, že na ministra obrany navrhuje Martina Stropnického, na ministryni pro místní rozvoj někdejší náměstkyni z tohoto ministerstva Věru Jourovou, na ministra životního prostředí poslance Richarda Brabce. Ministryní spravedlnosti by měla být poslankyně a profesorka Helena Válková. Babiš by měl být ministrem financí a vicepremiérem pro ekonomiku. Post ministra dopravy je zatím podle něj otevřený.

Lidovci přijali nabídku tří ministerských křesel - ministra zemědělství, kultury a bez portfeje. Ministrem zemědělství má být místopředseda strany Marián Jurečka, ministrem kultury poslanec Daniel Herman a ministrem bez portfeje pro vědu a inovace předseda strany Pavel Bělobrádek. "My nic rozporovat asi nebudeme, je samozřejmě potřeba, aby se vyřešila situace s lustračním osvědčením pana předsedy Babiše," řekl Bělobrádek novinářům.