ČSSD přijala program, kterým se hlásí k myšlence sociálního státu

Sociální demokracie na sobotní pražské konferenci přijala program, ve kterém se hlásí k myšlence sociálního státu. Jeho koncepce vychází z toho, že dobrá sociální politika je zdrojem bohatství, protože umožňuje daleko aktivnější a úplnější zapojení lidí do rozvoje společnosti, řekl na tiskové konferenci předseda strany Vladimír Špidla. Na volebním programu, který by měl ze schváleného střednědobého programu vycházet, již sociální demokraté podle Špidly začali pracovat. Hotov by měl být během několika týdnů.

Pokud ČSSD nadcházející volby do sněmovny vyhraje, pak bude chtít podle Vladimíra Špidly uzavřít vládní koalici s takovou stranou, s níž bude s to se dohodnout na plnění svých představ o budoucnosti země. Spolupráci s komunisty předseda sociální demokracie vyloučil. Podotkl, že takzvaná bohumínská rezoluce, která ČSSD zapovídá spolupráci s KSČM, stále platí.

Sociální program ČSSD je podle Špidly "velmi uměřený". "Zvýšená výkonnost ekonomiky je schopna poskytnout dobrou a spolehlivou základnu k rozvíjení koncepce sociálního státu," tvrdil předseda vládní strany. ČSSD proto neuvažuje o snižování mandatorních výdajů, což jsou třeba důchody.

Sociální dávky chce naopak rozšířit. "Zavedeme nové dávky s dlouhodobou působností, a to formou Svěřeneckého fondu, popřípadě obdobou novomanželské půjčky," citoval Špidla z populační politiky své strany. Jde o příspěvky novorozencům, které předseda ČSSD avizoval již loni a které se vžily pod názvem 50.000 do kolébky.

Vladimír Špidla neodpověděl na dotaz, zda sociální demokracie počítá v příštím volebním období se snižováním veřejného dluhu. Řekl jen, že ČSSD plánuje "zdravé veřejné finance", a zdůraznil, že všechny veřejné dluhy dohromady nedosahují 20 procent hrubého domácího produktu, což prý je ve světovém kontextu mimořádně málo.

Autor: Eva Petržílková