ČSSD vede nad ODS se zhruba dvouprocentním rozdílem

Volby do sněmovny s mírným náskokem zhruba dvou procent vyhrává sociální demokracie. Vyplývá to z průběžných výsledků, které po sečtení téměř sta procent hlasů zveřejnil Český statistický úřad. ČSSD tak získává 22 procent hlasů, zatímco ODS překročila 20 procent. TOP 09 získává necelých 17 procent, komunisté ll a pod jedenácti procenty jsou Věci veřejné.

Další strany by se do sněmovny nedostaly, lidovci jsou pod pětiprocentní hranicí, stejně jako zemanovci a Suverenita Jany Bobošíkové. Do parlamentu se nevrátí zelení, kteří asi nepřekročí ani tříprocentní hranici, nutnou pro získání státní podpory.

Levicové strany budou ve sněmovně zřejmě v menšině. ČSSD by podle dosavadních výsledků voleb získala ve sněmovně 57 mandátů, KSČM 30. Více křesel by měla získat ODS s 48 poslanci spolu s TOP 09 s 42 poslanci. Věci veřejné by měly mít 23 křesel, jejich postoj rozhodne o většině ve sněmovně a budoucí koalici.

Výsledky voleb podle prezidenta Václava Klause znamenají zásadní oslabení dvou standardních politických stran - ČSSD a ODS. Účast zhruba 60 procent voličů hodnotí jako přiměřenou.