Předvolební kondice ČSSD a ODS

0:00
/
0:00

Průzkumy veřejného mínění už delší dobu poukazují na převahu sociálních demokratů ve volebních preferencích nad svým největším rivalem - občanskými demokraty. Naplní se tyto předpovědi v květnových parlamentních volbách? Hovořil jsem o tom s politoložkou Vladimírou Dvořákovou z Vysoké školy ekonomické v Praze.

Mítinky sociálních demokratů před loňskými volbami do Evropského parlamentu se proměnily ve vajíčkovou smršť jejich odpůrců, přesto si ČSSD v počtu europoslanců výrazně polepšila. Na letošní kampaň před volbami do Poslanecké sněmovny je prostřednictvím internetu připravováno rušení předvolebních akcí této strany pískáním na píšťalky. Co o tom soudíte? A nemůže to být stejně kontraproduktivní jako před rokem?

Foto: ČTK
"Já to považuji za velice nešťastné. Narušování mítinků, které jsou organizovány politickou stranou pro její příznivce nebo pro lidi, kteří se chtějí něco o té politické straně dozvědět, považuji za projev nekultury. Já jsem říkala totéž i v případě zmíněné vajíčkové války, což neznamená, že chci označovat lidi, kteří to dělají, za fašisty, nacisty, ale ve třicátých letech minulého století tohle byl jeden z prvků, který ukazoval polarizovanou situaci, to znamená, že jednotlivé strany, i ty, které se počítaly za demokratické, měly k sobě bojůvky. Jejich cílem bylo likvidovat mítinky stran druhých, a to potom pomohlo i nástupu násilí ze strany nacistických, fašistických stran. Já to považuji za nesmírně nešťastné. Něco jiného jsou protesty na facebooku, něco jiného je, když na vedlejším náměstí se udělá protiakce proti té straně, ukazuje se třeba sílá lidí, kteří tu stranu nemají rádi, ale přímo narušovat mítinky jakékoliv strany považuji za nešťastné a za vlastně poměrně nebezpečnou situaci."

Bývalý šéf ČSSD Miloš Zeman založil nové politické uskupení - Stranu práv občanů - zemanovce. Jaké volební šance této straně dáváte a jak to může ovlivnit hlasy pro sociální demokraty?

Miloš Zeman při besedě s veřejností
"Já po pravdě řečeno moc velké šance té straně nedávám. Osobně si myslím, že větší šanci by mohla mít v momentě, kdybychom měli celou zemi jako jeden volební obvod, takže by všichni lidé viděli na kandidátkách, kdo je lídrem v té které straně. Problém je ale v tom, že vlastně kromě Miloše Zemana, který určitě má ještě pořád jistou popularitu a který kandiduje v Ústí nad Labem, kde uvidíme, jak se to tam vyostří, ale v dalších krajích ta strana, když nebude přímo spjatá se jménem pana Zemana, byť si to dali do názvu, moc velké šance nemá."

Občanská demokratická strana neprožívá nejlepší období a na volebních preferencích je to znát. Pokuste se pojmenovat hlavní příčiny tohoto stavu.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
"Jedna věc je, že tady vznikl subjekt, který je schopen ODS hlasy odebírat, alespoň v některých oblastech, zejména je to viditelné v Praze, tedy TOP 09, která v této chvíli skutečně je v některých místech poměrně silná a pravicoví voliči ji dávají přednost před ODS. Já si myslím, že hlavním problémem byl nejen vnitřní konflikt mezi Mirkem Topolánkem a Pavlem Bémem, ale i hlubší frustrace z období vládnutí, kdy ODS prosazovala styl vládnutí 's nikým se příliš nebavíme, s nikým nic nevyjednáváme, prostě jedeme, a pokud s námi někdo nesouhlasí, tak se pokusíme ty poslance přetáhnout nebo jiným způsobem získat'. I to mohlo ovlivnit část voličů, ale pro klasické voliče pravice, kteří by za normálních okolností volili ODS, to je myslím celá řada skandálů vztahujících se k nejasnostem ohledně financování, v Praze pro mnoho pravicových voličů slovo Opencard je vnímáno jako něco velmi spojeného s korupcí, pravicoví voliči mají velmi silné pochybnosti třeba o působení pana Milana Jančíka a jeho vlivu na radnici. To jsou věci, které myslím ODS velmi silně zeslabují. není prostě představa, že to je strana, která jde za nějakým konkrétním cílem, má kampaň spíše negativní, je vnímána jako strana, která nemá jasného vůdce. Navíc postavení pana Topolánka se podle mne velmi výrazně snížilo tím, že nemohl hrát roli lídra v parlamentu, v němž se s této chvíli odehrávaly poměrně důležité souboje, byť se ty souboje týkaly třeba zvolení strategie obstrukcí a zabránění přijetí zákonů, ale v tomto okamžiku by se šéf strany výrazně zviditelňoval. A tady má pan Topolánek trochu problémy, jak se dostat do médii, jakým způsobem být vnímán jako ten, který tu akci koordinuje, který nějakým způsobem je skutečně tím volebním lídrem. Myslí si, že to je asi ten problém největší."

TOP 09 je vlastně seskupení bývalých členů KDU-ČSL a ODS, nespokojených s fungováním svých bývalých mateřských stran. Může tedy podle vašeho názoru odčerpat občanským demokratům výraznější počet voličů?

Karel Schwarzenberg,  foto: www.top09.cz
"Já se osobně domnívám, že to je to, co se nyní děje, přestože já v momentě, kdy TOP 09 vznikalo, jsem si říkala, že ta strana přece není nová a nemůže nahradit tu alternativu, tu potřebu hledání nové strany, jako třeba Věci veřejné v té chvíli. Myslím si však, že právě díky problémům uvnitř ODS řada pravicových voličů hledá přijatelnější řešení a alternativu právě v TOP 09, i když i tam se objevuje celá řada otázek. Minimálně však TOP 09 vystupuje s jakýmsi jasněji definovaným programem, který není samozřejmě nijak populární, který není zaměřen na to, aby se získávaly široké vrstvy občanů, ale je zaměřen na to, aby se získali a přetáhli pravicoví voliči, kteří se budou s ním ztotožňovat. TOP 09 má strategii, že oni nemají být tou hlavní pravicovou stranou, ale mají odpovědi pro jádro pravicových voličů, které by normálně, za jiných okolností, volilo ODS a nyní k nim přechází. A to je podle mého názoru pro tuto stranu nesmírně nebezpečné."