Prvovoliči: volit pravici je cool!

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Podle prvních odhadů sehráli důležitou roli v letošních volbách do sněmovny prvovoliči, tedy mladí lidé ve věku 18 až 21 let. Jejich volební preference už naznačily studentské volby nanečisto, které v dubnu na středních školách uspořádala humanitární společnost Člověk v tísni. V nich výrazně zvítězily pravicové strany v čele s TOP 09, naopak levice silně ztratila.

Volební preference prvovoličů však potvrzují i výsledky skutečných voleb do sněmovny. Zvítězila TOP 09 s 29 procenty, ODS měla 18 a VV 15 procent. ČSSD získala devět procent. Vyplývá to i průzkumu volebních preferencí, které prováděla společnost SCaC, potvrzuje její ředitelka Jana Hamanová:

"Pokud jde o účast prvovoličů v rámci našeho projektu exit-poll, mohu konstatovat, že jsou zastoupeni stejně, jako jsou zastoupeni v populaci. To znamená, že ta skupina osmnácti- a jednadvacetiletých tvoří zhruba sedm procent. Pokud jde o srovnávání s volbami nanečisto, tam se přeci jenom jedná o dvě různé věci. Je ale pravda, že TOP 09 i v rámci exit-pollu u prvovoličů vyhrává. A je pravda, že ty strany, které jsou zavedené jako velké, to znamená ČSSD a ODS, u nich v podstatě ztratila. I když ODS s těmi 18 procenty přeskočila dvojnásobně sociální demokracii."

Foto: ČTK

Politoložka Vladimíra Dvořáková upozorňuje na rozdíl mezi tím, jak volí prvovoliči v Česku a jinde ve světě:

"Prvovoliči v jiných demokratických zemích spíše mají tendenci volit doleva, to znamená volit řekněme radikálněji. Tady je ta reakce opačná. U nás se ale vytváří ten pocit, že pravice je cool, a toto všichni budou volit."

Podle politologa Tomáše Lebedy však velký rozdíl mezi prvovoliči v Česku a na Západě není:

"Liší se v tom, že opravdu volí spíše doprava, ale neliší se v tom, že volí strany, které nepatří tak úplně k establishmentu. V to jsou myslím velmi podobní, protože tam, kde se v západních zemích nabízí nějaká alternativa proti zavedeným stranám, tak tam prvovoliči volí strany nezavedené. A to se u nás z velké části stalo."

Levice tak u prvovoličů zjevně propadla. Místopředseda ČSSD Milan Urban ale nechce první výsledky přeceňovat:

"Nejsem připraven dělat nějakou analýzu na základě odhadu, který považuji za nepřesný, Samozřejmě, pokud by to bylo na konci, tedy byly by to skutečné hlasy prvovoličů, tak je to pro sociální demokracii důvod k zamyšlení, jak oslovit více mladé lidi."