Kampaň bez rukaviček

Vladimíra Dvořáková
0:00
/
0:00

Kampaň před květnovými volbami do Poslanecké sněmovny se rozjela naplno. Voličské preference zatím zdá se přejí více sociálním než občanským demokratům. Proč tomu tak je? A jaká bude tato předvolební kampaň? Hovořil jsem o tom s politoložkou Vladimírou Dvořákovou z Vysoké školy ekonomické v Praze.

V krajských a senátních volbách před půl druhým rokem bylo vítězství ČSSD zejména dílem kritiky poplatků ve zdravotnictví, které zavedla vláda vedená ODS. Co podle vás nyní stojí za převahou ČSSD ve volebních preferencích?

"Já si myslím, že to je taková možná ne zcela neobvyklá situace, i když si ji málo kdo uvědomuje, ale jsem přesvědčena, že ta převaha je velmi výrazně dána slabostí ODS. Pro klasické voliče pravice, kteří by za normálních okolností volili ODS, to je zejména celá řada skandálů vztahujících se k nejasnostem ohledně financování. Je daná tím, že prostě ta strana vystupuje, nevystupuje, odborníci si pomalu kladou otázku, jestli ta strana ještě existuje. To znamená nejednotnost ODS, nejasné téma volební kampaně ODS, a to vlastně posiluje preference ČSSD nebo posiluje ten velký rozdíl. Já nemám pocit, že by ČSSD šla výrazně nějak nad svoje kapacity, které by měla mít, to znamená při dobře vedené kampani a oslovování svých klasických voličů. Tam prostě preference, které se objevují, mi připadají naprosto běžné, ale ten rozdíl je dán tím, že ODS ztrácí. Berou ji další strany, bere ji zejména TOP 09 poměrně dost velké procento hlasů, a je to především tím, že nikdo neví, co se v ODS děje, lépe řečeno nikdo neví, jaká je kampaň, o čem je kampaň, jaký je program, jaké jsou vztahy, byť teď už ne ventilované konflikty, ale problémy vnitrostranické jsou tam poměrně dost zřetelné."

Mirek Topolánek a Jiří Paroubek

Jak podle vás bude probíhat letošní předvolebních kampaň? Bude se opírat více o programy jednotlivých stran, nebo o pokusy diskreditovat politického protivníka?

"Programy budou existovat, samozřejmě, a pokud občan bude mít zájem podívat se na programy, tak ty programy najde zřejmě i na webových stránkách. Působení na veřejnost to ale tak silné nebude. Tam spíše očekávám ovlivnění negativní kampani, neboť to, co už teď vidíme, je výrazně negativní kampaň. Myslím, že ta negativní kampaň rozhodně bude hrát velkou roli."

Myslíte si, volič na to ještě bude slyšet?

"Já nevím. Spíše čekám, jestli se objeví ještě nějaké další skandály, problémy, které mohou vést k většímu znechucení voličů. Já osobně si myslím, že na některé takové už primitivní hrozby, jako třeba primitivní antikomunismus, který má vyvolávat pocit, že nyní, dvacet let poté, se bojuje o charakter této republiky, tam si myslím, že voliče, který je nerozhodnutý, voliče, který by mohl případně volit pravici, tohleto příliš neosloví."