ČSSD volební systém měnit nechce, stejně tak lidovci a komunisti

Sociální demokraté s největší pravděpodobností nebudou nakloněni výzvám prezidenta Václava Klause měnit volební systém a systém vyhlašování předčasných voleb. Právní expert ČSSD Zdeněk Koudelka poznamenal, že radikální změna volebního systému si vyžádá změnu Ústavy a k tomu za této politické situace není vůle ani politická síla. Změny Ústavy musí totiž oběma komorami projít třípětinovou většinou. Pro změny je ODS. Sama na ně ale nestačí.

"Změna volebního systému a ústavní změny jsou možné, pokud by se na nich domluvily nejsilnější strany, tedy ODS a ČSSD," řekl Koudelka. Posílení většinových prvků ve volebním systému však podle něj znamená, že je to velmi nevýhodné pro malé strany. "V okamžiku, kdy ČSSD má koalici s malými stranami, tak si nemůže proti vůli těch malých stran dovolit jednat s ODS o změně volebního systému. Ty malé strany by pak podle mě vládu opustily," řekl ČTK poslanec, který se měl ve vládě Vladimíra Špidly stát ministrem spravedlnosti.

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik ČTK řekl, že Ústava není trhací kalendář. "Měnit ji v případě, že něco momentálně nefunguje, nepovažuji za dobré. Není třeba Ústavu měnit. Příčinou vládní krize není volební systém, příčinou je chování vládních stran. Z toho vyplývá, že změnu volebního systému podporovat nebudeme," řekl.

Šéf poslanců US-DEU Karel Kühnl řekl Mladé frontě Dnes, že se nedá jednoznačně říci, že to funguje lépe v zemích s poměrným, nebo většinovým volebním systémem. Předseda poslanců KDU-ČSL Jaromír Talíř ČTK řekl, že takový názor zřejmě sdílí jen ODS a prezident Václav Klaus pořád mluví její řečí.

Prezident republiky v článku pro Mladou frontu Dnes uvedl, že příčinou současné vládní krize je nefunkční volební systém a obtíže s vyhlašováním předčasných voleb. Prioritou je ukončení fungování vlády v demisi a nalezení řešení politického, nikoli úřednického. Podle prezidenta souvisí současná vládní krize s výsledky voleb do Evropského parlamentu, s "rozhádanou" situací uvnitř ČSSD a s protikladností programů stran vládní koalice pouze částečně.

Podle Klausova mínění každé dosavadní volby přinesly patovou situaci. Jednoznačným trendem bylo jen "posilování KSČM, což dále více a více zužovalo prostor pro vytváření rozumných vládních koalic". Za nynějšího poměrného volebního systému "žádné dlouhodobé řešení není možné", tvrdí prezident.