ČSÚ obnovil po ranním výpadku on-line sčítání lidu

Český statistický úřad (ČSÚ) obnovil po téměř celodenním výpadku on-line sčítání lidu. Lidé tak mohou opět na stránkách sčítání začít vyplňovat elektronické formuláře. Systém měl od brzkého rána výpadek kvůli chybě v modulu pro vyplňování adres, což způsobilo přetížení systémů. ČSÚ po 08:00 systém pozastavil a opět ho spustil po 17:00. Statistici nevyloučili, že kvůli dnešnímu výpadku prodlouží čas na vyplnění on-line formulářů. I po obnovení provozu ovšem ČTK zaznamenala problémy v systému. Systém například při odesílání vyplněného dotazníku oznámil, že služba je dočasně nedostupná. Následně nebylo možné se ani přihlásit přes datovou schránku.

Během dvou týdnů by měli lidé údaje o bydlení, domácnosti či vzdělání odeslat elektronicky. Statistici do výpadku evidovali tisíce vyplněných formulářů ve sčítání. ČSÚ požádal o navýšení výkonu databází.

Formulář je možné vyplnit na webu, nebo v mobilní aplikaci Sčítání21. Ti, kteří se nesečtou on-line, budou od 17. dubna do 11. května vypisovat papírové tiskopisy. Dostanou je na většině pošt nebo od sčítacích komisařů. Sčítání se koná každých deset let. V ČR je povinné pro všechny obyvatele. Týká se i cizinců. Údaje musí odeslat také Češi, kteří žijí v zahraničí, ale mají v Česku trvalý pobyt.