Na jaře se opět sečteme. Většinou online

Zdroj: ČSÚ

Na jaro příštího roku je po deseti letech opět naplánované sčítání lidí, domů a bytů. Má být výrazně jednodušší a převážně online. Vyplnění dotazníku má zabrat kolem patnácti minut.

Poprvé bylo sčítání lidu na českém území v roce 1869. Podle odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) by až 60 procent lidí mohlo využít možnost vyplnit formulář přes internet nebo mobilní aplikaci. Při posledním sčítání v roce 2011 tuto možnost využila jen asi čtvrtina lidí.

Statistici využijí státní registry

Marek Rojíček,  foto: ČSÚ

Sběr dat on-line odstartuje o půlnoci z 26. na 27. března a potrvá do 9. dubna. Oproti minulému sčítání bude formulář jednodušší díky možnosti využít informace ze státních registrů, říká předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček.

"Je tam zhruba polovina otázek než minule, protože využíváme maximálně data státu. Například registr nemovitostí. Tím pádem odpadl celý jeden formulář."

Statistici budou mít přístup do 9 databází státní správy, například do registru obyvatel, registru cizinců, údajů České správy sociálního zabezpečení, nebo do daňového systému.

Data na úrovni obcí jsou unikátní a nenahraditelný zdroj

Data získaná při sčítání slouží třeba při plánování regionální dopravy nebo výstavby školek, domovů pro seniory a také integrovanému záchrannému systému, vysvětlil ředitel Rojíček.

Foto: 8385/Pixabay,  CC0

"Sčítání není jen sečtení obyvatel. Jsou to data o struktuře domácností, o ekonomické aktivitě, vzdělání, národnost, dojíždění do zaměstnání a podobně. Data jsou k dispozici za obce, části obcí a to je zcela unikátní a nenahraditelný zdroj dat. Slouží pak různým skupinám uživatelů, jako je obec, stát, firmy nebo občané."

Pokud lidé nevyplní formuláře online nebo na poště, přijdou za nimi od 17. dubna do 11. května 2021 terénní komisaři České pošty s papírovým formulářem. Bude jich až 10 tisíc.

Sčítání je pro všechny občany povinné, kdo to odmítne, může dostat pokutu až 10 tisíc korun. Do formulářů se nesmí psát nepravdivé údaje. Takovou recesi zaznamenal statistický úřad při minulém sčítání v roce 2011, kdy do kolonky náboženství napsalo přes 15 tisíc lidí JEDI, čímž se zřejmě chtěli přihlásit k morálním hodnotám rytířů ze slavné filmové ságy Hvězdné války.