ČSÚ přijal od Čechů žijících v zahraničích přes 24.000 formulářů do sčítání lidu

Český statistický úřad (ČSÚ) přijal od Čechů žijících v zahraničích přes 24.000 formulářů do sčítání lidu, domů a bytů. Nejvíce jich obdržel z Velké Británie, Německa, Spojených států a Slovenska. Sčítání začalo 27. března, povinnost zapojit se do něj mají všichni občané České republiky, kteří mají v tuzemsku trvalý pobyt. ČSÚ. Čechů žijících v zahraničí, kteří mají český pas, je podle informací na webu ministerstva zahraničí zhruba 200.000 až 250.000. Lidí, kteří se hlásí k českému původu, žije po celém světě asi 2,5 milionu.

Češi v cizině se mohou sčítání účastnit výhradně elektronickou cestou. Vyplnit mohou on-line formulář v počítači nebo využít mobilní aplikaci. K přihlášení jim slouží platné osobní doklady vydané Českou republikou, bankovní či elektronická identita, případně datová schránka nepodnikající fyzické osoby. Dotazník, který Češi žijící v zahraničí vyplňují, neobsahuje otázky týkající se bydlení. "Pokud český občan sdílí v zahraničí domácnost s cizincem, který nemá v Česku trvalý ani přechodný pobyt nad 90 dnů, nemusí být tento cizinec uváděn v seznamu osob v domácnosti ani nemá povinnost vyplnit sčítací formulář," uvedl ČSÚ.

Své údaje ve sčítání statistikům elektronicky poslalo k 30. březnu zhruba 2,25 milionu lidí. ČSÚ k tomuto datu obdržel asi 1,13 milionu formulářů. Elektronický dotazník mohou lidé vyplňovat do 11. května.