Cyril Svoboda vyzval k rychlému zahájení jednání o statusu Kosova

K rychlému zahájení jednání o vyřešení statusu Kosova vyzval v Prištině český ministr zahraničí Cyril Svoboda. Šéf české diplomacie byl ve čtvrtek na jednodenní návštěvě této jihosrbské provincie, která je již sedmým rokem pod mezinárodní správou. Kosovští Albánci, kteří tvoří více než 90 procent obyvatelstva, chtějí dosáhnout nezávislosti provincie. Místní Srbové, kterých zbyla po válce v letech 1998-99 jen hrstka, si přejí zůstat součástí Srbska a Černé Hory (SČH). Jednání o konečném statusu provincie by měla na mezinárodní úrovni začít v druhé polovině roku, pokud Kosovo splní mezinárodní standardy týkající se demokracie, lidských práv a práv menšin.

Jak uvádí agentura AP, Svoboda při jednání s šéfem mise OSN v Kosovu (UNMIK) Sörenem Jessenem-Petersenem zdůraznil, že vedení Srbska a mezinárodní správy musejí při jednání projevit pružnost a přistoupit na kompromisy, nemohou tvrdošíjně trvat na svých požadavcích.

Cyril Svoboda diskutoval o problematice Kosova již ve středu v Bělehradu s prezidentem SČH Svetozarem Marovičem a jeho srbským kolegou Borisem Tadičem. Ve čtvrtek bylo stejné téma také na programu jeho rozhovorů s kosovským prezidentem Ibrahimem Rugovou a premiérem Bajramem Kosumim. Pak se ministr přesunul na vojenskou základnu Šajkovac na severu Kosova, kde se setkal s příslušníky mezinárodních jednotek KFOR, české policie a českými pracovníky UNMIK. Česká republika má v řadách KFOR zhruba 400 vojáků. V srpnu se má česká mise ujmout velení Mnohonárodní skupiny Střed v Kosovu.