Přehled tisku

Pavel Zelený, foto: Alžběta Švarcová
0:00
/
0:00

Ministr školství Josef Dobeš (VV) zvažuje, že v pondělí odvolá ředitele ministerského centra pro přípravu maturit Cermat Pavla Zeleného. Informaci deníku Právo zveřejnil server Novinky.cz.

Pavel Zelený
Ministr školství Josef Dobeš (VV) zvažuje, že v pondělí odvolá ředitele ministerského centra pro přípravu maturit Cermat Pavla Zeleného. Informaci deníku Právo zveřejnil server Novinky.cz. Dobeš Právuřekl, že Zelený ve čtvrtečním rozhovoru pro Českou televizi lhal, když prohlásil, že ministerstvo odmítá zveřejnění maturitních testů. Dosud se proti zveřejnění testů stavěl Cermat s tím, že maturity nelze zveřejnit kvůli autorským právům. "Ředitel Zelený ve čtvrtek v pořadu ČT řekl, že on nemá problém zveřejnit maturitní testy, že tento problém má ministerstvo. To je naprosto nehorázná lež a já v tuto chvíli zcela vážně uvažuji, že Zeleného odvolám za tuto mystifikaci národa," uvedl Dobeš. Podle expertů se Cermat chtěl vyhnout diskuzi o kvalitě testů, proti nimž se po skončení maturit zvedla vlna kritiky. V testu z češtiny se objevily například otázky, zda byl rabi Löw žid nebo muslim, dále měli ze zadaných informací vydedukovat, kdy porodí vlčice. Pod otevřený dopis adresovaný ministrovi se stížnostmi na nejednoznačnost a nesmyslnost otázek se podle Práva podepsalo již 8500 lidí, vedle studentů dokument podepisují také rodiče, pedagogové a psychologové. Dobeš však kritiku odmítl.


Cyril Svoboda
Pětinásobný člen většiny polistopadových vlád a bývalý předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda byl podle Hospodářských novin a Práva propuštěn z ministerstva zahraničních věcí. Oficiálním důvodem je porušení pracovní kázně. Svoboda je totiž jednatelem soukromé vysoké školy, což odporuje jeho postavení státního zaměstnance, píšou deníky. Upozorňují, že Svoboda by propuštěn přesně po roce, kdy ho od vyhazovu chránil zákon o platech ústavních činitelů. Podle něj totiž zaměstnavatel nesmí propustit zákonodárce rok po jeho odchodu z parlamentu. Svoboda byl poslancem do loňského 3. června. Ve čtvrtek už převzal výpověď, která začne platit od 1. července. Exposlanec a exministr zahraničí, vnitra a místního rozvoje se cítí ukřivděný a tvrdí, že za vším je politická msta. Resort Karla Schwarzenberga si podle něj vzal jeho angažmá v soukromé diplomatické akademii jako záminku. Už od nástupu šéfa TOP 09 do Černínského paláce prý ministerstvo dávalo Svobodovi najevo, že tam není vítán. Svoboda na ministerstvu celý rok nevykonával žádnou činnost. Formálně byl zaměstnán jako poradce prvního náměstka Jana Schneidera, ale v úřadě se prakticky neobjevil. "Pro překážku v práci na straně zaměstnavatele nedocházel na ministerstvo,"řekl Hospodářským novinám mluvčí úřadu Vít Kolář.


Foto: Mee Lin Woon / Stock.XCHNG
Na český trh vstupuje nová silná zákaznická skupina - senioři, píše Právo. Firmy, designéři, reklamní odborníci a prodejci musí už i v Česku vzít vážně na vědomí, že na trh se stále většími požadavky, ale i objemem peněz vstupují senioři. S prodlužováním věku jich stále přibývá, už teď je v Česku přes dva miliony důchodců. Každý měsíc na trhu dohromady utratí přes 20 miliard korun. A bude jich přibývat. Bude to masivní cílová skupina pro výrobce i obchodníky, potvrzuje analytik Aleš Michl z Raiffeisenbank. Největší položka z výdajů důchodců jde sice na bydlení, ale miliardové sumy měsíčně směřují do nákupu potravin, služeb, zdravotnického a spotřebního zboří. A starší Češi, kam podle experta Radka Šafránka z agentury Médea zařazují některé firmy už i lidi po 55 letech věku, chtějí zboží nejen funkční, ale i módní, které by jim automaticky nevtiskovalo pečeť stáří. Český trh se zvolna začíná nové situaci přizpůsobovat, dodává Právo.


Věznice jsou přecpané, každý pětistý Čech sedí. Jak uvádí Lidové noviny, justice má plán, jak čelit neustálému přílivu vězňů. Vytvoří nové věznice. Ministerstvo spravedlnosti jedná s vnitrem o převodu dvou bývalých utečeneckých táborů. Jedním jsou Velké Přílepy u Prahy. Přeplněné žaláře jsou letitým problémem. Vězeňská služba varuje, že v šesti případech je kapacita překročena až o třetinu. Hrozí proto, že kvůli nelidským podmínkám dojde ke vzpouře trestanců. Riziko tu je, připouští i ministr Jiří Pospíšil s tím, že je nutné urychleně najít další peníze na vězeňství. Kvůli kritickému stavu zasedali rovněž šéfové věznic. Vláda jim sice přiklepla mimořádný příspěvek ve výši 380 milionů korun, to však v praxi vystačí jen na to, aby bylo za co koupit jídlo pro vězně. Těch je v Česku více než 23 tisíc. V přepočtu na obyvatele tak máme dvojnásobně více lidí za mřížemi než třeba Francie či sousední Rakousko. Důvodem, proč nápravná zařízení praskají ve švech, je prý fakt, že za mřížemi končí lidé, u kterých by bylo přínosnější uložit alternativní trest. Krátkodobé tresty do jednoho roku vykonává třetina odsouzených, potvrzuje náměstek ministra Daniel Volák. Do budoucna má věznicím ulevit jedna novinka. Na podmínečné propuštění, které dnes navrhují ředitelé věznic a schvalují soudci, by mohli odsouzení dosáhnout automaticky ze zákona.


Foto: ČTK
Při debatě se studenty se zástupci koalice nedokázali shodnout, zda Nečasova vláda přežije, uvádí Mladá fronta Dnes. Když své kroky neumějí vysvětlit širší veřejnosti, zkusily to politické špičky alespoň před vysokoškolskými studenty. A opět neúspěšně. Debata, kterou uspořádala v Praze studentská iniciativa Inventura demokracie, chvílemi připomínala frašku. A na závěr se koaliční politici neshodli ani v názoru na to, zda jejich vláda přežije do příštích řádných voleb. Jediným koaličním optimistou zůstal šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Diskuse se studenty přinesla množství kuriózních výroků jako vystřižených z komediálního seriálu Jistě, pana ministře! "Regulovat lobbing zákonem je nesmysl," odpověděl poslanec Stanislav Křeček z ČSSD. "Proč tedy vaše vlastní strana dříve takový zákon prosazovala?" opáčil jeden z třicítky studentů, kteří přišli diskutovat s politiky. "My jsme to dříve navrhovali, protože je to zákon, který se nemůže v praxi projevit," odpověděl Křeček a sklidil od posluchačů salvu smíchu. Úsměšky vyvolala i odpověď Petra Gazdíka na dotaz, proč vládní strany navzdory předvolebním slibům nedokázaly omezit nesmyslně širokou poslaneckou imunitu. Podle jeho slov strany nechtěly přeložit hlasování na den, kdy ve Sněmovně budou všichni koaliční poslanci. Když závěrem studenti vyzvali politiky, aby se oznámkovali, dali si dvojku, na což publikum opět reagovalo smíchem.