Přehled tisku

Pandur
0:00
/
0:00

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká vyzvala rakouskou stranu k vytvoření společného česko-rakouského vyšetřovacího týmu, který by měl pracovat na objasnění korupce v armádní zakázce na nákup obrněných transportérů Pandur, informuje deník Právo.

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká vyzvala rakouskou stranu k vytvoření společného česko-rakouského vyšetřovacího týmu, který by měl pracovat na objasnění korupce v armádní zakázce na nákup obrněných transportérů Pandur, informuje deník Právo.

V kauze Pandury je v současnosti vedeno trestní řízení pro trestný čin pletichy proti veřejné soutěži a veřejné dražbě s trestní sazbou od dvou do osmi let, informuje deník a cituje mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství, podle níž „smyslem a účelem vyšetřovacího týmu je zjednodušení, zrychlení trestního řízení, zamezení duplicity opatřování důkazů a operativní výměna informací mezi rakouskými a českými orgány". Sestavení týmu považuje mluvčí za pravděpodobné, protože rakouská strana svůj zájem v této věci již projevila. Tým, který by působil v Česku i na území Rakouska, by měl splnit své úkoly zhruba za šest měsíců, dodává Právo.

Mladá fronta Dnes ke stejnému tématu dodává, že ze Česko v týmu zasednou tři detektivové z útvaru pro odhalování korupce a po jednom státním zástupci z Vrchního i z Nejvyššího státního zastupitelství. Právě Mladá fronta Dnes upozornila na to, že zakázka na nákup transportérů možná nebyla v pořádku. Reportér těchto novin se vydával za obchodníka s pohledávkami a setkal se s bývalými manažery firmy Steyr, která Pandury Česku dodala. Rakouští policisté již vyšetřují manažery Steyru, kteří se před skrytou kamerou přiznali, že zprostředkovávali uplácení, dodává deník.


Politici chtějí tlačit na praktické lékaře, aby prodlužovali ordinační hodiny. Dostanou za to více zaplaceno. Pacient by měl na druhou stranu více využívat jejich služeb - kdo se praktikovi vyhne a zamíří rovnou ke specialistovi, připlatí si, konstatuje Mladá fronta Dnes. Podle prvního náměstka ministra zdravotnictví Vladimíra Pavelky se totiž nedaří naplnit jednoduchý princip, aby ke specialistovi šel jen ten pacient, který ho opravdu potřebuje. Péče specialisty je totiž mnohem nákladnější než péče praktiků, ze zdravotnictví tak zbytečně mizí peníze.

Česká lékařská komora příliš nevítá, že pacient se už nebude smět vydat do libovolné ordinace. Prezident Milan Kubek mluví o omezení práv pacientů a obává se, že budou nuceni u lékaře déle čekat. Praktici sice podle Mladé fronty Dnes většinou tvrdí, že jsou na větší nápor připraveni. Vesměs se jim ale nelíbí záměr rozšiřovat hodiny v jejich ordinacích. Někteří s tím souhlasí, když dostanou více peněz. Část lékařů to ale odmítá se zdůvodněním, že už teď jsou přetížení a nemají kapacity na to, aby pracovali déle, píše Mladá fronta Dnes.


ČEZ se zapletl do daňového podvodu, tvrdí na své titulní straně Hospodářské noviny. Podle nich hrozí, že stát přijde zhruba o 200 milionů korun. Případ, který už řadu týdnů šetří policie, souvisí s emisními povolenkami. Mluvčí ČEZ odmítl případ komentovat, podle deníku na případ upozornil sám státní energetický gigant. ČEZ totiž nakoupil zhruba za miliardu korun emisní povolenky, pořízené na londýnské burze, jejich dovozce ale z obchodu zřejmě neodvedl dvacetiprocentní DPH.

Ministerstvo financí má podezření na spáchání trestného činu a podalo trestní oznámení, kauzou se nyní zabývá Útvar pro boj s finanční kriminalitou. Hospodářské noviny dodávají, že podezřelá firma je společnost s ručením omezeným a má kapitál pouhých 200 tisíc korun.


Cyril Svoboda  (vpravo)
Lidovci vyzvali svého bývalého předsedu Cyrila Svobodu k odchodu ze strany, informuje deník Právo. Podle jeho spolustraníků Svoboda nedodržel slib, že ukončí spor s církevními charitami o dům v pražských Dejvicích, a lidovce tím poškozuje. „Jako bývalý předseda KDU-ČSL tak vrhá špatné světlo i na celou členskou základnu. Pokud chce snad v soudní při pokračovat, pak už ne jako náš člen," cituje deník slova předsedy KDU-ČSL v Praze 1 a místopředsedy celopražské organizace Jana Wolfa. Podle novin tak reagoval na sobotní informace Práva, že po opakovaném ujišťování, že prohraný spor o majetek po pražské důchodkyni Marii Kaprálkové nebude prodlužovat, Svoboda podal ve věci naopak ústavní stížnost.

Volební lídr KDU-ČSL v Praze 1 Petr Burgr v době přípravy komunálních voleb považuje poslední kroky Cyrila Svobody za poškozující stranu a dodává: „Mám pocit, že Svoboda ztratil soudnost." A od Svobodova postupu v kauze dědictví se distancovala i úřadující předsedkyně strany Michaela Šojdrová, píše Právo.

Lidové noviny pak téma glosují slovy: „Na Svobodovi vidíme, proč lidovci nikomu nechybí." V hlavě expředsedy KDU-ČSL, který se navzdory příslibu soudí dál, se možná kdysi honila sebejistota lídra strany, která se do sněmovny probojuje vždycky. Lidovci ale propadli. „Nové vedení strany ve smrtelné úzkosti dává Svobodovi nepokrytě najevo, aby se ztratil. Svoboda by se ztratil rád, na nějakou ambasádu. Je ale na světě místo, kde by člověk schopný se veřejně znemožnit neznemožňoval i republiku, kterou má reprezentovat?" - táže se autor glosy v Lidových novinách.