Přehled tisku

Petr Lessy, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Premiér Petr Nečas konečně odsouhlasil nového policejního prezidenta. Petr Lessy má teď volné ruce a může se pustit do díla, které si od něj ministr vnitra Radek John veřejně slibuje: totiž vyslat policii do skutečného boje s korupcí.

Petr Lessy,  foto: ČTK
Premiér Petr Nečas konečně odsouhlasil nového policejního prezidenta. Petr Lessy má teď volné ruce a může se pustit do díla, které si od něj ministr vnitra Radek John veřejně slibuje: totiž vyslat policii do skutečného boje s korupcí. Jak uvádí Lidové noviny, premiér Nečas uvedl, že se mu výběr Lessyho pořád nezdá, a že tedy odpovědnost spočívá pouze na ministrovi. To ale od premiéra není šťastná poloha. Trápí se obavami, které ho zřejmě zneklidňují natolik, že se o ně musí podělit s veřejností, zase ale ne tak moc, aby kvůli nim použil veto a ohrozil těžce nabytý klid ve vládě. Důležitější nakonec bude, jestli se Petru Lessymu podaří probudit policii k životu, uvádějí Lidové noviny.


Česká pošta (ČP) se chystá letos propustit až 2000 lidí, píšou Hospodářské noviny. Podle informací listu jde o součást plánu ředitelky podniku Marcely Hrdé. Odboráři prý už o propouštění vědí, hovoří však o nižších počtech. Státem vlastněná Česká pošta je jedním z největších zaměstnavatelů v zemi, pracuje pro ni přes 34.000 lidí. Pro poštu by podle listu takové snížení počtu zaměstnanců znamenalo od příštího roku úspory v řádu stovek milionů korun. Podle předsedy poštovních odborů Karla Koukala je navíc část rušených míst nyní neobsazena. Pošta v pondělí oznámila, že loni předběžně skončila se ziskem před zdaněním 250 až 280 milionů korun. V plánu počítala s výrazně nižším profitem kolem 50 milionů Kč. V rámci úspor hodlá také uzavřít až 1500 poboček.


Zachráncem zadlužené loterijní společnosti Sazka by mohl být italský herní obr Lottomatica. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Italská firma, která má roční tržby více než 2 miliardy eur a zaměstnává asi sedm a půl tisíce lidí, se Sazkou dlouhodobě spolupracuje a už jí vyjádřila podporu, píše deník. Šéf Sazky Aleš Hušák na přímý dotaz, zda je ve hře pomoc od italského partnera, odpověděl, že to nebude komentovat. Předseda hlavního akcionáře Sazky Českého svazu tělesné výchovy Pavel Kořan jen potvrdil, že vedení firmy je s italskou společností v kontaktu. Podle něj ale nejde o jednoho ze dvou investorů, kteří mají zájem pomoci Sazce, aniž by za to chtěli podíl ve firmě. Zájem takových subjektů Kořan před časem oznámil, ale jejich jména zůstávají nadále tajná. Lottomatica nyní zajišťuje pro Sazku sázkové terminály a jde jí za to určité procento tržeb. V případě kolapsu Sazky by Italové zcela jistě ztratili své výsadní místo na českém trhu, píše deník.


Střídavá péče je u nás popelkou, uvádí na stránce nazvané Názory Mladá fronta Dnes. Jen jedno dítě z dvaceti pendluje mezi rozvedenými rodiči. Soudy se k takovému řešení moc nepřiklánějí a poslanci budou zakrátko rozhodovat, zda soudy k onomu 'přiklánění' víc nepřinutit. Zní to na první poslech dobře a tatínkové by takové přiklánění rozhodně uvítali. Zkusme si to však my dospělí na chvilku představit. Dítě má za sebou trauma z rozvodu rodičů. Teď každé dva týdny opustí svou postel, sbalí baťůžek, uloží do něj medvídka, počítač a hajdy na druhý konec města. Do nové rodiny, s jiným rytmem života. Za dva týdny znovu sbalí baťůžek.... a tak pořád dokola. Bude žít s oběma rodiči, byť s každým zvlášť. Soudy jsou tu od toho, aby děti chránily a střídavou péči zvládnou jen rodiče, kteří jsou doopravdy dospělí.


Cyril Svoboda
Spor bývalého předsedy lidovců Cyrila Svobody s charitativními organizacemi o dům v pražských Dejvicích pokračuje. Svoboda totiž jako jediný z dědiců na pondělním setkání u notářky nesouhlasil s vypořádáním pozůstalosti po Marii Kaprálkové. Napsaly to deník Právo a Lidové noviny. Svoboda i charitativní organizace během letitého sporu shodně tvrdili, že je majitelka domu v závěti určila jako dědice. Podle nyní platné závěti má Svoboda nárok na milion korun, ostatní majetek odhadovaný na desítky milionů si mezi sebou mají rozdělit církevní charita Domov svaté rodiny, Nadace Jedličkova ústavu a rodina Kučerových, která o Kaprálkovou ve stáří pečovala, píše Právo. Definitivní vypořádání tak podle listu mohou provázet další vleklé soudní spory. Právo píše, že v případě, kdy se dědicové nedohodnou, je notářka připravena použít judikát Nejvyššího soudu, který umožňuje dědictví rozdělit na podíly.


Jedna klička, druhá klička a následný pád do nejhlubšího výtluku v okolí. Tak vypadá projížďka autem po středočeské Příbrami, píší Lidové noviny. Už příští rok by to ale mohlo být poměrně hladké svezení. Třicetitisícovému městu totiž došla trpělivost a rozhodlo se s havarijním stavem svých komunikací bojovat. Nečeká, až se stát rozhodne obcím na opravu přispět, a jedná na vlastní pěst. Za dva miliony korun si hodlá koupit nový stroj na opravu silnic, který splňuje všechny požadavky města. Silnice totiž opravuje rychle, kvalitně a navíc levně. Podobně jako Příbram začíná přemýšlet řada dalších českých a moravských měst. O novou technologii má zájem například Chomutov. Dopravní odborníci ale upozorňují, že nové stroje nejsou všechno. Českým silnicím chybí spíše dlouhodobé sledování a průběžné opravy, které by havarijním správkám předešly.


Petr Nikolaev
Režisér Petr Nikolaev připravuje snímek o zavražděném kontroverzním podnikateli Františku Mrázkovi, natáčení by mělo začít na podzim. Režisér to řekl v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes. Rozpočet filmu se odhaduje na 33 milionů korun, zatím se podařilo sehnat asi polovinu. Kandidátem na hlavní roli je herec Ondřej Vetchý. Mrázek byl považován za šéfa českého podsvětí, od jeho vraždy právě nyní uplynulo pět let. Podnikatel, který patřil k nejvlivnějším lidem v Česku a měl vazby na podsvětí a kontakty u policie, byl zastřelen na parkovišti před sídlem svých firem. Pachatele se dosud nepodařilo odhalit, podle policie šlo o nájemnou vraždu. Zbytek peněz na natáčení by Nikolaev prý rád získal například od velkých průmyslníků, kteří "v různých kauzách Mrázkovi konkurovali", například od Zdeňka Bakaly či Andreje Babiše.