Dále ze sportu:

Španěl Jorge Lorenzo na yamaze vyhrál v Brně závod královské motocyklové třídy MotoGP a zvýšil náskok v čele mistrovství světa. Na druhém místě skončil jeho krajan a hlavní pronásledovatel v průběžném pořadí Dani Pedrosa na hondě. Lorenzo vyhrál posedmé v sezoně.

Vedoucí jezdec seriálu mistrovství světa silničních motocyklů ve třídě Moto2 Španěl Toni Elías na stroji Moriwaki vyhrál Velkou cenu v Brně. Patrik Vostárek odstoupil po havárii v třetím okruhu a Lukáš Pešek zastavil 11 kol před cílem po problémech s předním kolem.

Český motocyklista Jakub Kornfeil zajel v neděli v Brně životní závod. Sedmnáctiletý jezdec obsadil v desátém díle mistrovství světa páté místo ve třídě do 125 ccm. Kornfeil vyjel do závodu ze čtrnácté pozice, ale hned po startu se dostal na desáté místo a poté se výbornou jízdou posouval vpřed. Krátce před cílem byl dokonce chvíli čtvrtý, když předjel Němce Jonase Folgera. Tuto pozici ale nakonec udržet nedokázal. Rodák z Kyjova ale přesto mohl být spokojený. Dosud v MS dojel nejlépe čtrnáctý v Jerezu.

Třídenní program motocyklové Grand Prix České republiky přilákal na Masarykův okruh v Brně 238.210 diváků. To je zhruba o dvacet tisíc více než vloni, absolutní rekord ale nepadl. V roce 2007 bylo v ochozech 245.039 návštěvníků. Navzdory deštivému počasí sledovalo podle pořadatelů boje o body do mistrovství světa 148.120 diváků. Na sobotní kvalifikaci dorazilo 73.560 lidí a už na páteční volné tréninky se přišlo podívat 16.530 návštěvníků.

Fotbalisté Olomouce jsou novým lídrem nejvyšší soutěže. Sigmu do čela posunula výhra 2:1 v Ostravě, kterou po rohových kopech zařídili přesnými hlavičkami Hubník s Rossim. Baník ještě v závěru mohl srovnat, ale Neuwirth hlavičkoval do břevna.

Vedoucí Bohemians Praha, Pardubice a Písek jsou po dvou odehraných kolech ČFL bez bodové ztráty. Exprvoligový celek ze Střížkova už v sobotu porazil fotbalisty Kunic 2:0, Písek v neděli zvítězil 4:2 na půdě libereckého béčka a pardubický nováček si odvezl tři body z Prahy, kde zdolal Slavii B 1:0.

Čeští basketbalisté vyhráli v prvním utkání evropské kvalifikace divize B na Slovensku 65:60. V úterý přivítají svěřenci trenéra Pavla Budínského v Děčíně Kypr.

České volejbalistky prohrály v Polsku v druhém přípravném utkání před mistrovstvím světa s Ruskem 0:3, když nezvládly koncovku prvního a třetího setu. Trenéři českého týmu Jiří Šiller a Ondřej Marek dali na rozdíl od pátečního prvního vzájemného utkání, které skončilo 1:3, přednost dalším hráčkám kádru.

Florbalisté Tatranu Střešovice ani Chodova neprošli přes favorizované švédské celky do semifinále mezinárodního turnaje Chance Czech Open v Praze. Mistrovské Střešovice podlehly ve čtvrtfinále elitní kategorie mužů Falunu 2:4, Chodov prohrál 3:5 s Pixbem Wallenstam, které následně po jasné výhře 5:1 nad obhájcem prvenství Dalenem postoupilo do finále.

Kajakář Vavřinec Hradilek obsadil na mistrovství Evropy vodních slalomářů v Čunovu druhé místo. Rychlejší byl jen Slovinec Peter Kauzer. Deblkanoisté Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek mají z ME v Čunovu stříbro. Šampionát ovládli domácí Slováci, mají sedm medailí.

Česká golfistka Klára Spilková a Angličan Tyrrell Hatton se stali mezinárodními mistry republiky ve hře na rány. Spilková zahrála v Mariánských Lázních osm ran pod par hřiště, Hatton byl ještě o dva údery lepší.

Čeští hokejisté do 18 let skončili na Memoriálu Ivana Hlinky čtvrtí. V utkání o třetí místo v Břeclavi prohráli svěřenci trenérů Jiřího Šolce a Martina Hostáka se Švédskem vysoko 1:6. Zvítězili Kanaďané před výběrem USA.

České plavkyně se do finále mistrovství Evropy na 50 metrů prsa nedostaly. Petra Chocová skončila v Budapešti devátá a k postupu jí chyběly pouhé tři setiny sekundy, Helena Pikhartová byla v semifinále jedenáctá.

Český žokej Filip Minařík se na nedělním dostihovém mítinku v Kolíně nad Rýnem dočkal 1000. vítězství v kariéře. Pětatřicetiletý pražský rodák dosáhl této hranice jako první Čech v historii. Minařík zaznamenal první výhru v Praze v roce 1991, na současný triumf dosáhl ve třetím dostihu dne v sedle nizozemského valacha The Desert Saint. Člen slavného dostihového rodu Minaříků působí v Německu od roku 1996 a patří k tamním elitním žokejům. Před pěti lety se stal dokonce německým šampionem.