Ze sportu

Tenista Tomáš Berdych postoupil ve Stockholmu letos počtvrté do finále turnaje ATP. V semifinále porazil 6:3 a 6:2 Španěla Nicoláse Almagra a o osmý titul v kariéře bude v neděli bojovat s Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou.

Pardubičtí fotbalisté porazili v 12. kole druhé ligy Bohemians Praha 3:0. V druhé půli využili početní převahu po Krystanově vyloučení třemi góly, o něž se postarali Dittrich, Javůrek a střídající Janecký. Ještě za bezbrankového stavu neproměnil domácí Jeřábek penaltu.

Slovenský hokejový útočník František Skladaný bude až do konce sezony působit v extraligových Karlových Varech. Třicetiletý hráč byl doposud v kádru Energie na měsíční zkoušce, vedení klubu se ale rozhodlo angažovat ho i v další části sezony.

Český tenista František Čermák vyhrál ve čtyřhře spolu se Slovákem Michalem Mertiňákem turnaj v Moskvě. Ve finále porazila nejvýše nasazená dvojice 7:5 a 6:3 italský pár Simone Bolelli, Daniele Bracciali.

Za basketbalové mistry z Nymburka bude hrát reprezentant Jiří Welsch, který se středočeským klubem podepsal dvouletou smlouvu. Dvaatřicetiletý rozehrávač strávil čtyři sezony v NBA, do české ligy se vrací po 12 letech. Nymburk to oznámil na svém webu, 199 centimetrů vysokého Welsche v tiskové zprávě označil za posilu prvního řádu.

Čeští stolní tenisté se z mistrovství Evropy v Dánsku vrátí bez medaile. Iveta Vacenovská podlehla v osmifinále dvouhry Maďarce Georgině Potaové 3:4, ve čtvrtfinále čtyřhry prohrály Dana Čechová a Renata Štrbíková rovněž v sedmi setech.

Osm medailí, z toho tři zlaté, získali čeští reprezentanti na mistrovství světa organizace FISAF ve sportovním aerobiku. V Dordrechtu v Nizozemsku se o triumfy postaraly vesměs týmy - v aerobiku trojice Kateřina Brabcová, Radka Cihlářová a Tereza Cihlářová, ve fitness osmičlenná sestava Aerobic Dancers Kladno a ve stepu Oxygen Příbram.

Hokejisté Plzně porazili ve šlágru 13. kola extraligy Třinec 4:2 a posunuli se do čela soutěže právě před Oceláře. Indiáni, kteří o svém úspěchu rozhodli třemi vstřelenými góly v první třetině, mají před Třincem náskok tří bodů. Třetí Kometa, která v pátek nehrála, ztrácí na první místo čtyři body, ale má k dobru dva odložené zápasy.

Fotbalisté pražské Slavie zvítězili v předehrávce 11. kola první ligy nad Příbramí 2:1 a napravili pohárové vyřazení v Ústí nad Labem a předešlou porážku na Slovácku. O výhře červenobílých rozhodli svými brankami Nitrianský a Škoda, v 78. minutě snížil Koukal. Slávisté udrželi v zápasech s Příbramí domácí neporazitelnost a minimálně do soboty poskočili na páté místo. Celek od Litavky klesl na předposlední pozici.

Čtrnáctá místa obsadili čeští jezdci Karel Abraham i Jakub Kornfeil v kvalifikaci na Velkou cenu Malajsie silničních motocyklů. Oba tak do nedělního závodu mistrovství světa vyjedou z páté řady. Abraham ve třídě MotoGP ztratil téměř tři a půl sekundy na nejrychlejšího Jorgeho Lorenza ze Španělska, který si na okruhu v Sepangu může zajistit titul mistra světa už dva závody před koncem seriálu. Šampioni mohou být v neděli známí i v obou dalších kubaturách - v Moto3 má k prvenství nejblíže Němec Sandro Cortese a v Moto2 Španěl Marc Márquez.

Autor: Jan Charvát