Basketbalistky se stříbrem na ME kvalifikovaly na olympiádu. Zápasníci o účast na OH budou bojovat na mistrovství světa.

Tschechische Basketballspielerinnen, Foto: CTK

České basketbalistky získaly na mistrovství Evropy v řeckém Patrasu stříbrné medaile a zajistily si tak účast na olympijských hrách v roce 2004. O kvalifikační místa do Athén se od středu budou prát ve Francii také čeští řecko-římští zápasníci.

České hráčky se radují ze stříbrných medailí,  Foto: CTK
Vítězné tažení českých košíkářek mistrovstvím Evropy v Řecku zastavily až ve finále Rusky. Po dramatické koncovce naše děvčata prohrála 56:59. Podle reprezentantky Ivany Večeřové měly Češky v boji o zlato smůlu.

"My jsme už vlastně prohrávaly o patnáct bodů nebo o kolik to bylo. To byla velká škoda, protože se to už špatně dohánělo. Měly jsme na to, je škoda, že jsme to nechytily a nevyhrály."

Manažer reprezentace Jiří Hamza přesto považuje vystoupení našich hráček na mistrovství za obrovský úspěch.

Romana Hamzová z ČR  (uprostřed vpředu) bojuje s Jelenou Baranovovou  (vzadu) a Marií Kalmykovovou z Ruska,  Foto: CTK
"Já si myslím, že nemůžeme být zklamaní, když prohrajeme ve finále mistrovství Evropy o tři body. To nemůže být zklamání. Máme velkou radost, protože vítězství bylo velmi blízko."

Na důležitý předolympijský kvalifikační turnaj - mistrovství světa - se do Francie chystají také řecko-římští zápasníci. S trenérem české reprezentace Ervínem Vargou jsem naposledy mluvil před květnovým mistrovstvím Evropy v Bělehradě. Jak byl trenér Varga spokojen s vystoupením svých svěřenců na tomto šampionátu?

"Odjížděli jsme tam s nějakými záměry, které se zčásti nesplnily. A nesplnily se hlavně naše medailové naděje. Podle vylosování skupiny Marka Švece jsme počítali s tím, že může mít reálnou šanci na medaili, dokonce byl tak rozjetý, že jsme chvíli uvažovali i o zlatu. Nestalo se, protože Marek za stavu 5:0 proti závodníkovi z Běloruska prohrál vlastní chybou na lopatky. A kdybych měl hodnotit mistrovství Evropy celkově, tak se dá říci, že nejlepší výkon předvedl a nejvíce mě překvapil mladý kluk, Tomáš Sobecký v kategorii do 66 kilogramů."

V nominaci na MS jsou oproti bělehradskému mistrovství Evropy dvě nová jména, Hocko a Jaroš. Co za tím stojí vysvětluje Ervín Varga:

"Je to určitá nutnost, protože když bude fit, tak kategorii do 55 kilogramů obsadí Petr Švehla a vzhledem k tomu, že do kategorie do 60 kilogramů nemáme nikoho jiného a jedná se o mladého závodníka, - i když patří do 'pětapadesátky', tak jsme zvolili taktiku jej postavit, protože tím nic nezkazíme. Takže Jan Hocko jede z těchto důvodů. A co se týče kategorie do 66 kilogramů, v té jsem měl v celoroční přípravě tři borce: Ondřeje Jaroše, Tomáše Sobeckého a Michala Bláhu, kterým jsem se snažil vytvořit stejné podmínky. Ale vzhledem k tomu, že se kvůli zraněním ti mladí - Sobecký a Bláha - neúčastnili vyřazovacích bojů, tak jsme umožnili nominaci Ondřeji Jarošovi."

48. mistrovství světa ve francouzském Créteil jednou z posledních šancí kvalifikovat se na olympijské hry, nikoliv však poslední.

"Závodníci, kteří se umístí do desátého místa postupují automaticky, pak máme ještě kvalifikační turnaje v příštím roce, které budou v Novém Sadu, v Srbsku a Černé Hoře, a druhý kvalifikační turnaj by měl být koncem března v Taškentu. Takže na mistrovství světa se kvalifikují všichni do desátého místa, v Novém Sadu do čtvrtého místa a v Taškentu do pátého místa,"

vysvětluje kvalifikační klíč trenér českých řecko-římských zápasníků Ervín Varga. Na olympiádu se nekvalifikují jen závodníci, ale také rozhodčí. Václav Čedroň je jediný český rozhodčí ve světové špičce a navíc ještě úplně nejmladší. Devětadvacetiletý bývalý zápasník doufá, že se na olympijské hry podívá alespoň jako rozhodčí, ještě ale není nic jisté, protože podle svých slov bude ještě muset projít poměrně hustým sítem:

"Jsou dva turnaje, kterých se zúčastní 120 rozhodčích. První turnaj byl teď v New Yorku, mistrovství světa ve volném stylu, a další je teď ve Francii. Na základě těchto dvou turnajů vyberou z těch sto dvaceti osmdesát. Těch osmdesát se pak zúčastní semináře v Itálii, který bude v lednu a pak ta osmdesátka jede na mistrovství Evropy do Švédska, kde bude staženo ještě dvacet, takže šedesát - polovina - se zúčastní olympijských her."

V zápase ve srovnání s jinými sporty snad vůbec nejvíc hraje roli výkon rozhodčího, který může významně ovlivnit výsledek. Zápasníci hovoří o podobné subjektivitě jako u krasobruslení a dodávají, že je důležité mít na OH českého rozhodčího:

"Ono to také vyplývá z toho, že jsou některé státy velmi dobře finančně podporovány a za zisk medailí jsou pro nás až nepředstavitelné peníze, které dostávají jak závodníci, tak činovníci a trenéři. Takže na těchto soutěžích, ať je to mistrovství Evropy, mistrovství světa nebo olympiáda, jde opravdu o velké peníze. Dokonce se říká, že mají některé státy vyčleněné peníze na celkovou podporu všeho kolem. Je pravda, - já to na mistrovství světa v New Yorku pocítil na vlastní kůži -, že ty tlaky jsou obrovské. V případě, že tam nějaká země nemá svého rozhodčího, tak ti ostatní mají volnější ruce v posuzování. Je to opravdu až nechutné, k jakým situacím dochází, ale je to tak,"

uzavírá Václav Čedroň.