Šampionát s problémy i hvězdami

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Světový šampionát v basketbale žen má za sebou základní část. 24 zápasů v Brně i Ostravě přineslo dramatickou podívanou a nemálo překvapení. Naštěstí se ale nekonalo na účet českého výběru, který postoupil do osmifinálové skupiny z nadějného druhého místa. V Brně máme kolegu Jana Hlocha.

Zápas ČR - Rusko,  foto: ČTK
Jane, jakou má světovým šampionát zatím atmosféru?

"Musím říct, že samotní organizátoři jsou překvapeni, jak dobrou má mistrovství světa návštěvnost. A týká se to nejen utkání domácího kolektivu. Ostatně nejvíce diváků se sešlo na šlágru základních skupin v Ostravě. Duel amerických olympijských vítězek s Pekingu s mistryněmi Evropy Francouzkami sledovalo 4 710 fanoušků. Na druhém místě divácké hitparády je duel Austrálie - Čína, a až třetí utkání Česko -Rusko. Tím se dostávám k velkému paradoxu. Domácí reprezentace hraje své zápasy v nejmenší ze tří hal, které basketbalový světový šampionát nabízí. To je absolutně nepochopitelné. Brno je sice baštou ženské košíkové, ovšem při úspěšné kandidatuře na pořádání této velkolepé akce se zavázalo, že postaví halu pro 8 tisíc diváků. Když se to nepovedlo, přišel na řadu plán B, tedy rekonstrukce sedmitisícového Ronda. Ovšem i tato vize ztroskotala na velkém časovém skluzu. A tak ještě nedávno připomínalo Rondo více než sportovní stánek spíše staveniště. Tím pádem přišla na řadu hala ve Vodově ulici, jenomže do té se vejde pouhých 3,5 tisíce příznivců. Česká basketbalová federace musela kvůli tomu dokonce vyjednat výjimku, neboť podle reglementu světové asociace se v takto malé aréně hrát nesmí. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že to má svou logiku. Například tiskové středisko se sem vůbec nevešlo a je umístěno ve 400 metrů vzdálené judistické hale. Na zápasy českého celku pochopitelně zájem fanoušků významně převyšuje kapacitní možnosti, a tak dále, a tak dále. Přitom v Ostravě nabízí vítkovická sportovní aréna 9 tisíc sedadel. Jak říkám, nepochopitelné."

Zápas Japonsko - ČR,  české hráčky se radují z vítězství,  foto: ČTK
Jaké nejen basketbalové osobnosti se sjely do České republiky?

"Na úvod zmíním osobnosti, které podpořily tento světový šampionát v propagačním klipu a které ve svém životě měly či ještě mají s basketem co do činění: dvojnásobná olympijská šampiónka v rychlobruslení Martina Sáblíková, držitel Českého lva, herec Ivan Trojan, modelka působící v Paříži Karolina Kůrková, světoznámý kardiochirurg Jan Pirk a prezident republiky Václav Klaus. K této sestavě myslím není potřeba více dodávat. Zatím jsem tu nespatřil velkého basketbalového fanouška Jacka Nicholsona, ale když už nepřijel na mezinárodní filmový festival, tak proč by se nemohl v Karlových Varech objevit při finále? Každopádně po palubovkách se prohání největší hvězdy basketbalového nebe, které stojí za to vidět na vlastní oči. Aktuální světová jednička, která se ráda koupe v moři tak, jak ji pánbůh stvořil, Australanka Lauren Jacksonová, někdejší pátá nejlepší sportovkyně světa, Američanka Diana Taurasiová, Ruska se symbolickým číslem 10 na dresu, hrající na desáté světové akci za sebou, Ilona Korstinová, španělská veteránka s přezdívkou Magic Amaya Valdemorová, mladá francouzská černá perla Edéné Miyemová, Řekyně předvádějící divákům trojkovou smršť Evanthia Maltsiová, brazilská ostrostřelkyně Iziane Castro Marquesová, či americká pivotka, která jako první žena zasmečovala do koše Sylvia Fowlesová. No a nezapomínejme ani na domácí výběr České republiky, jehož největšími oporami jsou znalkyně vína Ilona Burgrová, milovnice vaření Eva Vitečková, a především kapitánka přezdívaná podle rodného příjmení Machule - Hana Horáková."

klíčové slovo:
spustit audio