Uhrová se vrací na basketbalové palubovky

Foto: ČTK

Mezi basketbalistkami stále doznívá euforie ze zisku stříbrných medailí na domácím MS. Oslavy i následné udělení vyznamenáním od prezidenta republiky Václava Klause minulo dlouholetou reprezentantku Michaela Uhrová. Ta se totiž do dvanáctičlenné nominace nedostala a to vinou zdravotních problémů.

Foto: ČTK
Od stříbrného MS uplynul měsíc, jak jste prožívala tažení svých dlouholetých kamarádek?

"Fandila jsem jim od začátku. Prožila jsem jejich jízdu už v základní skupině v Brně i play off v Karlových Varech. Pak jsem neměla slov, jak je ohodnotit, protože jsem nikdy nevěřila, že by mohly porazit Austrálii. Moc jsem si to užívala."

Přesto nebylo v koutku duše i zklamání, že jste s nimi nemohla být přímo na palubovce?

"Určitě - koho by to nemrzelo. Já jsem s tím ale počítala, protože moje forma nebyla po zdravotních problémech na takové úrovni, abych mohla bojovat o nominaci, ale byla jsem ráda, že MS pořádala ČR a já tak byla přítomná."

Přibližte posluchačům své zdravotní peripetie. A jsou už vyřešené?

"Přetrhla jsem si přední křížový vaz v pravém koleni a když jsem se následující sezonu vrátila, tak se mi totéž stalo na levé noze. V podstatě jsem tak vynechala kompletně dvě sezony, takže teď doufám, že už je vše v pořádku."

Přes neúčast na posledním MS máte na kontě řadu úspěchů. Zavzpomínejte na slavné zlaté MSJ v Brně.

"Nejvíce si vybavuji finále, kde jsme senzačně porazily Rusko, ale je pravda, že už v semifinále jsme zdolaly dlouhodobě neporažené USA v čele se současnou hvězdou první velikosti Dianou Taurasiovou. Byl to ohromný úspěch, který tehdy také nikdo nečekal a semifinále i finále byly asi moje dva nejkrásnější zápasy v kariéře."

Vy jste senzačně otočily i finálový duel s Ruskem na seniorském ME v Turecku 2005. Můžete oba obrovské úspěchy porovnat?

"Jakýkoliv úspěch se mi srovnává těžce. Ale dala bych to na stejnou úroveň ještě spolu s účastí na OH. Měl jsem vždy pocit velkého štěstí. Tenkrát v Turecku jsme poprvé mezi seniorkami porazily Rusky, to bylo neskutečné. Na tu euforii a oslavy nikdy nezapomenu."

Foto: ČTK
Nyní táhla reprezentaci Hana Horáková a Eva Vítečková. Jsou to vaše dobré kamarádky?

"Zrovna s Evou jsme nejlepší kamarádky a hodně se vídáme i mimo palubovku. Když nám to časově vyjde, tak společně trávíme i dovolenou. S Hankou jsem hrála v Gambrinusu Brno a poté i v reprezentaci, vycházíme perfektně. Obě jsou skvělé basketbalistky i výborné holky do party."

Můžete porovnat i trenérské osobnosti Jana Bobrovského a Lubora Blažka?

"Do toho bych se nepouštěla. Určitě jsou oba vynikající trenéři. Pan Blažek je teď více vidět, protože MS bylo u nás, zatímco pan Bobrovský vyhrál všechny tituly mimo ČR. Ale oba je moc uznávám."

Teď budete hrát ligu ve Strakonicích. Za jak dlouho plánujete návrat do reprezentačního dresu?

"To je těžké, zatím ani není zvolen reprezentační trenér. Určitě bych se chtěla vrátit, ambice mám, ale uvidíme, jak na tom herně budu. Určitě se musím výkonnostně zlepšit."

Je hlavním motivem olympiáda v Londýně?

"Byla jsem na dvou a ráda bych i na třetí. Pokud se tam nenominuji, tak tam pojedu jako divák - je to blízko. Ale hlavní magnet to není. Já se chci do reprezentace hlavně vrátit proto, abych neskončila kariéru zraněním, ale nějakým šampionátem."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio