Basketbalistky narazí ve čtvrtfinále na mistryně světa

Foto: ČTK

České basketbalistky postoupily na domácím MS do čtvrtfinále. Definitivně o tom rozhodl až jejich závěrečný zápas v brněnské skupině, ve kterém zdolaly Brazilky. V klíčovém souboji o možnost zahrát si o medaile však na ně čeká mimořádně těžký soupeř - poslední mistryně světa Australanky.

Foto: ČTK
České reprezentantky rozbily svůj základní tábor v Brně, kde má ženská košíková dlouhá léta silné zázemí. Ovšem hala ve Vodově ulici pojme jen 3 a půl tisíce diváků a tak se obrazně řečeno strhla o vstupenky pěkná rvačka. Mělo to svou výhodu - všechny zápasy českého výběru byly vyprodány. Atmosféru si pochvalovala 196 cm vysoká pivotka francouzského Bourges Ilona Burgrová...

"Byly tady i mexické vlny, takže diváci se bavily a určitě se jim musel líbit basketbal i zábava kolem."

...i čerstvě 31letá rodačka z Bruntálu, dirigentka a kapitánka v jedné osobě Hana Horáková.

"Diváci byli krásní, vnímala jsem to a moc jim děkuji."

Naše hráčky využily příznivého losu, když v základní skupině D zdolaly Argentinu i Japonsko a podlehly pouze medailovým aspirantkám z Ruska. Byla to porážka těsná, o pouhé 3 body, což pochopitelně mrzelo i reprezentačního benjamínka Editu Šujanovou.

Foto: ČTK
"Čekalo se, že to bude 2. místo. Věděly jsme, že to bude s Ruskami těžké, pokud bychom je porazily, tak by to bylo skvělé, ale neřekla bych, že je něco špatně. Uvidíme, co dál."

Tři zápasy ve třech dnech odčerpaly hráčkám mnoho sil. A nejen fyzických, jak přiznal reprezentační trenér Lubor Blažek.

"Psychická únava týmu je velká, protože do toho vstupuje hodně vlivů ze všech stran."

I proto všem přišla velmi vhod volná neděle. O tom, jak si ji užijí, měla Ilona Burgrová jasno.

"Už se na ni strašně moc těšíme. Naplánovali jsme, že půjdeme do kina na Román pro muže."

Do biografu nakonec vyrazil i celý realizační tým. Mužskému osazenstvu se sice na tzv. ženský film příliš nechtělo, ale odmítl trhat partu. Před osmifinálovou skupinou bylo jasné, že pokud se český celek chtěl vyhnout v play off silnému duu USA, Austrálie, nesměl už ani jednou zaváhat. Vytváření takového tlaku však trenér Blažek důrazně odmítl poněkud svéráznými slovy.

Foto: ČTK
"Ještě v nedávné době jsme měli problém přejít ulici a teď se po nás chce, abychom vystoupali na Mt. Everest. Je potřeba se na to dívat reálně. Našemu týmu není co vytknout."

České družstvo začalo dobře, když v zatím nejpovedenějším utkání na turnaji rozstřílelo Koreu. Poté však přišla studená sprcha v podobě dvacetibodové porážky se Španělskem. Naštěstí v posledním duelu se naše basketbalistky opět zvedly a po vyrovnané první půli nakonec porazily Brazílii 84:70. Vyprodaná hala se loučila s českými hvězdami ve stoje, což spolu s dobrým výkonem na palubovce dojalo i reprezentační veteránku, která se bude po šampionátu loučit s hráčskou kariérou, Ivanu Večeřovou.

"Bylo to krásné, jsem hrozně šťastná, že jsme to zvládly a ukázaly lidem hezký basket. Našly jsme v sobě sílu a Brazilky uběhaly. Oba celky už byly unavené, ale my jsme se hecly a podržely se. Byl to úžasný zážitek."

Po čtvrtečním volném dni přijde v pátečním večeru na řadu klíčový zápas celého mistrovství. Ve čtvrtfinále v Karlových Varech vyzveme obhájkyně světového zlata Australanky.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio