Dále ze sportu

Český žokej Martin Srnec zvítězil v Polském derby. V sedle klisny Infamie nečekaně triumfoval v dostihu o 140.000 zlotých (asi 870.000 korun) s náskokem jedné délky. Za sebou nechali sedmnáct soupeřů. Srnec si vynahradil zklamání z Českého derby, v němž obsadil o týden dříve ve Velké Chuchli deváté místo. Navíc ve Varšavě vybojoval v neděli jedno prvenství také v rámcovém dostihu.

Tenistka Renata Voráčová úspěšně vstoupila do turnaje ve švédském Bastadu. V prvním kole porazila domácí Johannu Larssonovou 6:3, 2:6 a 6:4. Její další soupeřkou je druhá nasazená Aravane Reaziová z Francie. V Bastadu startuje také česká jednička Lucie Šafářová, která se představí v roli třetí nasazené. Turnajovou osmičkou je Barbora Záhlavová-Strýcová.

Šampion českých žokejů Václav Janáček neuspěl v Maďarském derby, které vyhrála svěřenkyně slovenské trenérky Zuzany Kubovičové Shamal Sally. Pod vedením Zdenka Šmidy překvapivě zdolala domácího favorita Tutanhamona a ovládla dostih jako první slovenská klisna v historii.

Česká reprezentantka Lucie Grolichová získala na armádním mistrovství světa v moderním pětiboji v Praze bronzovou medaili. Spolu s Natálií Dianovou a Sylvií Černou pak vybojovala zlato v soutěži družstev. Dvaatřicetiletá Grolichová pronikla na stupně vítězů i přes penalizaci za ulitý start v plavání. Ze všech nejlépe zvládla šerm i parkur a v cíli závěrečného běhu ji od vítězné Jeleny Rublevské z Lotyšska dělilo jedenáct sekund. Druhá skončila Yane Marquesová z Brazílie.

Kvůli problémům s vízy přišel český jezdec Jan Jaroš o start v jednom ze tří semifinále kvalifikace mistrovství světa na klasické ploché dráze o účast v Grand Prix 2011. Ruští celníci ho na letišti v Samaře odmítli vpustit do země, takže se do dějiště závodu v Togliatti nedostal.

Autor: Peter Gabaľ