České tenistky nestačily ve Fed cupu na domácí Francouzky

Nicole Vaidišová, foto: ČTK

Tři ku dvěma - výsledek, který všem našim tenisovým fanouškům doslova nahání hrůzu. Už poněkolikáté za sebou se totiž český tým musí vyrovnat s touto nejtěsnější a zároveň nejkrutější porážkou. Naposledy to o uplynulém víkendu postihlo naše tenistky v rámci baráže o postup do elitní světové skupiny Fed cupu.

Nicole Vaidišová,  foto: ČTK
Tentokrát se jejich osudem stali Francouzky. V přímořském letovisku Cagnes - sur - Mer, ležícím mezi daleko proslulejšími městy Nice a Cannes, se dokázali tenistky země galského kohouta dvakrát za sebou dokonale zvednout a otočit chvílemi beznadějný výsledek. Prvním zlomovým momentem byla situace, kdy za stavu 1:0 na zápasy vedla Lucie Šafářová s Nathalie Dechyovou 1:0 na sety a ve druhé sadě 3:1. Svou fedcupovou premiéru ve dvouhře však nakonec nezvládla.

"Startovat ve fedcupové dvouhře byla výzva, moc jsem se na to těšila, strašně jsem chtěla vyhrát a strašně mě mrzí, že to nevyšlo. Bylo to o balon a doufám, že příště to bude lepší. Dala jsem do toho všechno."

Oba body tak na české konto připsala sedmnáctiletá jednička Nicole Vaidišová. Za Francouzky kontrovaly zmiňovaná Dechyová a Tatiana Golovinová. Definitivní rozhodnutí tak přinesla závěrečná čtyřhra.

Iveta Benešová a Květa Peschkeová,  foto: ČTK
Ačkoliv zkušenosti i žebříčkové postavení byli na straně Benešové s Peschkeovou, fantastické a přitom velmi korektní domácí publikum dotáhlo k vítězství Golovinovou s Bremondovou. Fanoušky může Francii závidět celý tenisový svět. Hlavní příčiny porážky popsala Květa Peschkeová.

"Trochu lepší servis, protože jsme si ho párkrát prohrály a to je v deblu osudné a také lepší přechod na síť."

Ve druhém setu měli Češky naději na zvrat, ale při vedení 4:2 ztratila Peschkeová podání. Podle ní to však nebyla otázka nervů.

"Ne, pod tlakem jsem se necítila. Samozřejmě po celý zápas jsem hrála pod určitým vědomým tlakem, protože to byl důležitý bod, o který se hrálo. Ve druhém setu jsme viděly šanci a tak je to obrovská škoda, že se nám to nepodařilo dotáhnout do vítězného konce."

Tomáš Petera a Lucie Šafářová,  foto: ČTK
Těžce se pochopitelně hodnotilo utkání nehrajícímu kapitánu Tomáši Peterovi. Čelil také dotazu, zda neměl do rozhodující čtyřhry postavit Vaidišovou.

"My jsme to s Nikolou zkusili loni a nechci říct, že to dopadlo katastrofálně, ale určitě to bylo podstatně horší, než ten dnešek. Nikola čtyřhry nehraje, není na to zvyklá a tak, aby mohla nastoupit v takto důležitém zápase, musela by nejprve předtím pár deblů na turnajích odehrát. To znamená, že jsem postavil dvojici, která to umí hrát, něco spolu odehrála, něco na turnajích i vyhrála a byla čerstvá."

Ačkoliv tento celek zůstává i pro příští sezónu ve druhé výkonnostní skupině, má velkou budoucnost.

"Odehráli jsme dvouhry s průměrem 18 let, nikdo jiný ve světových skupinách tak mladý hráčky nemá. Já si myslím, že je to opravdu jen otázka času."

A na závěr ještě slova, kterými Petera povzbudil své svěřenkyně bezprostředně po zápase.

"No, že když nejde o život, tak to není tak hrozný. Musíme to prostě zvládnout znova."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio