Češky jednoznačnými vítězkami tenisového federálního derby

Nicole Vaidišová, foto: ČTK

České tenistky rozdrtily v utkání 2. divize Fed cupu slovenské hráčky 5:0. Slovenkám nepomohlo ani domácí prostředí národního tenisového centra v Bratislavě. Naše reprezentantky už netrpělivě vzhlížejí ke středečnímu losu, který jim určí soupeřky pro červencovou baráž o postup do elitní světové skupiny.

 Lucie Šáfářová,  foto: ČTK
Základ našemu vítězství položila v úvodní dvouhře Lucie Šáfářová, která ve třech setech zdolala domácí jedničku Danielu Hantuchovou. Pro brněnskou rodačku to byl po třech porážkách premiérový úspěch v prestižní ženské týmové soutěži.

"Chtěla jsem to zlomit, protože už loni jsem po zranění prohrála těsně úvodní singl 6:8 ve třetím setu. Takže jsem si říkala, že teď už musím vyhrát."

Klíčovým momentem první sobotní dvouhry byl závěr úvodní sady. Šafářová odvrátila čtyři setbally a v koncovce jí získala ve zkrácené hře. To zlomilo vývoj celého utkání, což potvrzuje i tenisový odborník Zdeněk Žofka.

"Hantuchová byla o něco lepší v těch krizových situacích do stavu 5:2. Set však nedotáhla do vítězného konce, přestože měla setbally. V tiebreaku byla Lucka jasně lepší a přestože prohrála 2. set měla zápas výborně rozehraný a ve 3. setu dokázala svým sebevědomím i hrou Hantuchovou přehrát."

Lucii hodně pomohl úvod sezóny, kdy dokázala na grandslamovém Australian open porazit Francouzku Amelie Mauresmovou a poté na turnaji v Paříži zdolala i další soupeřky první světové desítky. Nabyté sebevědomí nyní dokonale zúročila v Bratislavě.

Daniela Hantuchová,  foto: ČTK
"Bez sebevědomí se hrát nedá, to tvoří větší procentuální část celého výkonu. Hlavně bylo důležité, že Lucka dokázala, že její vítězství nad hráčkami první světové desítky nebyly náhodné. Prodat to před vyprodanou halou a v týmové soutěži je ještě o stupínek vyšší a tak klobouk dolů, že se jí to povedlo."

Další český bod přidala v druhém sobotním singlu 8. hráčka světa Nicole Vaidišová. Na vítězství nad mladičkou Cibulkovou se však nečekaně nadřela. Slovenská tenistka, která je až ve druhé stovce světového žebříčku, vzdorovala Vaidišové více než dvě hodiny. To pořádně překvapilo i Zdeňka Žofku.

"Určitě mě to zaskočilo, protože na žebříčku je rozdíl 100 míst, i když obě hráčky jsou velmi mladé. Pro Nicole bylo hodně těžké zakončit míček, protože hraje na maximální riziko a tady musela hrát během výměny i sedmkrát přes síť. Nemohla tím pádem hrát na jeden vítězný úder, jak jsme to viděli v utkání s Hantuchovou a z toho pramenily její chyby."

Nicole Vaidišová,  foto: ČTK
V nedělním souboji jedniček přidala Nicole Vaidišová třetí postupový bod. Utkání s Danielou Hantuchovou bylo opět velmi vyrovnané. V klíčových okamžicích rozhodující třetí sady však Vaidišová svou soupeřku zatlačila do defenzívy a přesnými údery potvrdila svou fedcupovou nepostradatelnost. Obě dvouhry převážila česká hráčka na svoji stranu především díky psychické převaze.

"Oba zápasy byly hodně na vážkách. V duelu s Hantuchovou sice Nicole jasně vedla, ale za stavu 4:1 ve druhém setu dvakrát chyboval lajnový rozhodčí. To ovlivnilo hladký průběh zápasu, Hantuchová se dostala zpět, hala začala bouřit, Nicole se naopak vztekala, protože je hodně impulzívní a v tiebreaku nebyla vůbec myšlenkama na kurtě. Opět ale klobouk dolů, jak se poté dokázala ve třetím setu zklidnit a prokázala, že je nejen naší jasnou jedničkou, ale že má proti Hantuchové pozitivní bilanci, kterou zvýšila na 4:0."

Šťastná byla pochopitelně i samotná Nicole Vaidišová, která si na bratislavské antuce nadělila krásný dárek ke svým pondělním osmnáctým narozeninám. Za rozhodnutého stavu se už těšila na malou oslavu v šatně.

"Samozřejmě v týmu už je dobrá nálada, protože je rozhodnuto. Teď už se budou další zápasy hrát bez nervozity, takže určitě to v šatně oslavíme."

Za stavu 3:0 připsala další body na české konto Barbora Záhlavová, která nejprve zdolala Magdalénu Rybárikovou a poté v deblu spolu s Ivetou Benešovou přehrály pár Cibulková, Husárová. Češky sice byly v souboji se Slovenkami favoritkami, ale hladké vítězství 5:0 zaskočilo i Žofku.

"Výsledek mě překvapil, to nečekali ani největší optimisté. Samozřejmě za stavu 3:0 nastoupili náhradnice a čtyřhra se nehrála úplně vážně, ale samozřejmě hráčky na dvorci chtějí vyhrát v každm případě, či-li 5:0 - velké překvapení."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio