Tenistky opět nezklamaly

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

České tenistky si znovu zahrají ve finále Fed cupu. Rozhodly o tom o víkendu v Ostravě, kde v semifinálové bitvě zdolaly italské soupeřky 4:1 na zápasy. Vítězství je o to cennější, že české tenistky prohrály s Italkami ve Fed Cupu čtyřikrát za sebou, naposledy v roce 2010 na antuce v Římě potupně 5:0. Tentokrát si doma zvolily rychlý povrch a vyplatilo se.

Zleva Lucie Hradecká,  Petra Kvitová,  Lucie Šafářová,  Andrea Hlaváčková a Petr Pála,  foto: ČTK
České tenistky si opět zahrají ve finále Fed cupu. Rozhodly o tom o víkendu v Ostravě, kde v semifinálové bitvě zdolaly italské soupeřky 4:1 na zápasy. Vítězství je o to cennější, že české tenistky prohrály s Italkami ve Fed Cupu čtyřikrát za sebou, naposledy v roce 2010 na antuce v Římě potupně 5:0. Tentokrát si doma zvolily rychlý povrch a vyplatilo se.

Sedm tisíc diváků v ostravské hale a další tisíce u televizních obrazovek vidělo tenis, v němž bylo dost špičkových výměn, aby se mohl líbit i těm nejnáročnějším fandům. Dominantní roli v domácím celku už tradičně hrála dvaadvacetiletá Petra Kvitová, kterou přišli do haly podpořit i rodáci z nedalekého Fulneku. Přitom nebylo tak úplně jasné, v jaké formě česká tenisová jednička v současnosti je, protože její poslední výsledky na turnajích nebyly zrovna moc přesvědčivé. Není ostatně divu, když uvážíme, že se potýkala se zraněními achilovky a kolena, potrápila ji viróza i žaludek. Navíc se těsně před semifinále Fed cupu vrátila z kondičního soustředěni v Turecku a vůbec nebyla rozehraná. Sama k tomu po pondělním příjezdu do Ostravy řekla:

"Musím říct, že momentálně se necítím nejlíp, ale doufám, se to brzo dá do pořádku, protože čtrnáct dnů tvrdé dřiny se nějak muselo podepsat. Myslím, že organismus teď bude rád, když bude mít chvíli odpočinek. Samozřejmě teď budu každý den hrát. Tenisově to snad nezapomenu a doufám, že se to potom podepíše na následující části sezóny."

Petra Kvitová,  foto: ČTK
Petra Kvitová se na další tenisové zápasy těšila, zejména pak na semifinále Fed Cupu:

"My jsme vlastně dva roky nehrály doma. Musím říct, že se strašně těším, protože do Ostravy přijede moc známých z Fulneku, Bude i větší tlak, to je jasné, ale doufám, že fanoušci nás poženou a trošku nám to usnadní. Italky samozřejmě nejsou slabý tým, to bychom je hodně podceňovali."

Dění příští slova Petry Kvitové potvrdilo. Jednotlivé zápasy s Italkami byly těžší než může konečný výsledek napovídat.

Kapitán Petr Pála nominoval na semifinále Fed Cupu proti Itálii dvě nejlepší české tenisky Petru Kvitovou a Lucii Šafářovou a loňské vítězky Roland Garros ve čtyřhře Lucii Hradeckou s Andreou Hlaváčkovou. Corrado Barazzutti, kapitán vítězek soutěže z let 2006, 2009 a 2010, nominoval osvědčenou sestavu - světovou dvanáctku Francesku Schiavoneovou, Robertu Vinciovou (18.), Flavii Pennettaovou (24.) a Saru Erraniovou (33.).

Los v ostravské radnici určil, že jako první vstoupí v sobotu do utkání Lucie Šafářová, která se střetne s italskou jedničkou Franceskou Schiavoneovou. Ta se v poslední době potýká se slabší formu a v Ostravě navíc měla v sobotu i zdravotní problémy. Během zápasu se dokonce nechala srovnat fyzioterapeutem. A tak česká dvojka v úvodní dvouhře na rychlém povrchu porazila Italku 7:6, 6:1. Spolukomentátorka přímého přenosu České televize, tenistka Denisa Chládková vysoce hodnotila výkon Lucie Šafářové:

"Zvládla to výborně. Důležitý a zlomový byl konec prvního setu, kde odvrátila tři setboly, a to pak rozhodlo i o tom druhém setu. Tam ji narostlo sebevědomí, bylo to vidět. Najednou odskočila a věřila si víc na balóny. A pak už to zvládla skvěle."

Lucie Šafářová,  foto: ČTK
O své pocity po vítězném zápase se podělila i šťastná Lucie Šafářová:

"Pocity teďka jsou asi nepopsatelné, úžasné. Atmosféra tady byla báječná, lidé okolo mě hnali a bylo to opravdu úžasné. Věděla jsem, že hraju s hráčkou, která miluje hrát Fed cup, navíc 12. na světě, takže jsem určitě měla před sebou těžký zápas. Nervy jsou tam vždycky, ale záleží, jak se s tím člověk popere. Myslím, že jsem to dneska zvládla dobře. Hlavní zlom byl, když jsem otočila z jejích setbolů zpátky. Pořád jsem vnitřně doufala, že to nepustím a set ještě vyhraju, a tak se také stalo. Takže jsem moc ráda."

Lucie Šafářová si pochvalovala, že se z ní v poslední době stala komplexnější hráčka. Pod vedením srbské trenérky Biljany Veselinovičové hraje variabilněji, má mnohem lepší kondici a především se jí vyhýbají zranění.

Do druhého zápasu nastoupila v sobotu Petra Kvitová proti Saře Erraniové, která před příchodem na kurt ocenila kvality soupeřky:

"Je to velmi silná hráčka a výsledek toho zápasu bude hodně záviset na ní. Když se ji bude dařit a bude mít dobrý den, asi s tím moc nenadělám, ale budu se snažit hrát, jak nejlépe umím, a doufám, že se mi bude dařit."

Petra Kvitová se svým trenérem Davidem Kotyzou,  foto: ČTK
Světová trojka Petra Kvitová, která hrála zápas poprvé po měsíční pauze, se pomalu rozjížděla a zastřelovala. Občas dala předlouhý aut a proti běhavé a nepříjemné Saře Erraniové přišla jako první o podání. I v druhém setu musela dotahovat Italčin náskok. Wimbledonská vítězka ale ukázala agresivní údery i rychlé nohy a dobré voleje na síti. Zvýšila tlak, méně kazila a šňůrou pěti her zápas dokončila na 6:4, 6:3. Petra Kvitová tak prodloužila svou fedcupovou sérii výher ve dvouhře na devět zápasů. Její trenér David Kotyza byl s hrou své svěřenkyně spokojený:

"Hlavně konec se mi líbil. Já jsem spokojený, protože jsme nevěděli, jak bude hrát. Dlouho nehrála zápas, přece jen byla čtrnáct dní v Turecku, připravovala se na další sezónu, takže jsme malinko nevěděli, co očekávat, a tak tam určité propady ve hře byly. Na závěr se ale hrozně zvedla a myslím, že zaslouženě vyhrála. Určitě musela hrát více agresivněji od základní čáry, přestat chybovat, a pomohlo ji i podání, a také to, že v rozhodujících chvílích šla k síti."

A ještě pohled Petry Kvitové na svůj sobotní výkon:

"Od začátku zápasu jsem byla trošku nervózní, přece jen jsem dlouho nehrála zápas, a navíc doma, tady v Ostravě, což je hodně blízko Fulneku. Nervozita byla hodně znát a kazila jsem moc returnů, hodně backhandů. Forehand mě naštěstí sem tam podržel. Bylo důležité se dostat do hry. Jsem ráda, že jsem se vrátila tak, jak jsem se vrátila, ten bod je důležitý. Historie se neptá na to, jak jsem hrála, ale soupeřka hraje tuto sezónu moc dobře. Začala s tím už v Austrálii a není lehké s ní hrát, navíc když doběhne tolik míčů. Musí se to dohrávat na síti a naštěstí voleje mi dneska docela šly. Takže jsem měla štěstí. Podle skóre to vypadá jednoznačně, na dva sety, ale to tak nebylo."

Flavia Pennettaová  (vlevo) a Lucie Hradecká,  foto: ČTK
V neděli Petra Kvitová dokonala dílo, když udolala Francesku Schiavoneovou po urputné bitvě 6:4, 7:6. V rozhodnutém utkání pak Andrea Hlaváčková podlehla Saře Erraniové 6:2, 2:6 a 2:6. V závěrečné čtyřhře nastoupily Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou proti Flavii Pennettaové a Saře Erraniové. Zápas skončil za stavu 5:6 z českého pohledu po skreči Italek. Flavia Pennettaová odstoupila v slzách kvůli zraněnému zápěstí. Ve finále se svěřenkyně kapitána Petra Pály doma střetnou 3. a 4. listopadu se Srbskem, které přešlo přes Rusko. Trenéra Petra Pálu těší výkon svých svěřenkyň, zejména pak typologická pestrost výběru:

"Výběr máme opravdu široký a hlavně ať jsou holky všechny zdravé. Finále je za dlouho. Teď jsme se dozvěděli, že je to Srbsko. Jsem rád, že to tady holky zvládly, Lucka a Petrou i celý realizační tým. Teď je opravdu hodně času a nějak předbíhat na Srbsko je brzo. Opírají se o dvě bývalé světové jedničky, a to asi hovoří za vše. Uvidíme, v jaké budou formě. Je to daleko, je to na konci sezóny. Ana Ivanovič jde teď zase nahoru, určitě to budou strašně nepříjemné soupeřky. Uvidíme, co udělá ten nabitý program se všemi. Ať si holky teď užijí pocit, že hrály po takové době doma, že vyhrály a zasloužily si vyhrát!"

klíčové slovo:
spustit audio